Ierusalim, 22 martie 2025 – Într-o decizie fără precedent, guvernul israelian l-a demis pe șeful serviciului național de informații Shin Bet, Ronen Bar, în primele ore ale zilei de vineri. Potrivit agenției EFE, hotărârea a fost luată în unanimitate de cabinetul condus de premierul Benjamin Netanyahu, într-o ședință care a durat peste trei ore și jumătate, dar la care Bar nu a fost prezent.
Este pentru prima dată în istoria Israelului când un guvern în funcție demite un șef al Shin Bet, instituție responsabilă cu securitatea internă, contraspionajul și prevenirea terorismului.
Ultima zi în funcție: 10 aprilie – sau mai devreme
Deși inițial demiterea era programată pentru 20 aprilie, guvernul a decis să o devanseze pentru 10 aprilie, cu posibilitatea ca Ronen Bar să părăsească funcția și mai devreme, în cazul în care este desemnat un înlocuitor permanent.
Potrivit unei declarații din partea biroului premierului, Netanyahu consideră că Bar „nu este omul potrivit pentru a reabilita Shin Bet”, descriindu-l ca având o abordare „moale” și „insuficient de agresivă” în gestionarea amenințărilor la adresa securității statului.
O demitere politică sau un act de represalii?
Într-o scrisoare transmisă miniștrilor, Ronen Bar critică dur decizia și susține că demiterea sa este profund viciată de conflicte de interese, fiind, în opinia sa, o încercare „invalidă fundamental” de a submina independența Shin Bet.
Mai mult, Bar leagă în mod direct această decizie de investigația în desfășurare privind presupusele legături dintre biroul premierului Netanyahu și Qatarul, cunoscută informal sub numele de „Qatargate” – scandal ce implică plăți secrete către foști consilieri ai premierului, pentru a promova imaginea statului din Golf în Israel.
„Miroase a interese străine și a un conflict de interese fără precedent”, a scris Bar, adăugând că, în pofida solicitărilor, nu i-au fost furnizate motive concrete pentru demitere.
Obiecții legale și reacții publice
Procuroarea generală Gali Baharav-Miara, prezentă la ședința guvernului, s-a opus demiterii, amintind că nu a fost obținută recomandarea comitetului consultativ, procedură obligatorie conform legii. Avertismentul său fusese transmis anterior direct premierului Netanyahu.
Între timp, mii de israelieni au protestat pe străzile din Ierusalim și Tel Aviv, denunțând ceea ce consideră a fi un atac la adresa democrației. Printre participanți s-au numărat și membri ai Forumului Rudelor Ostaticilor, dar și organizații pașnice care cer încetarea conflictului militar din Fâșia Gaza, unde încă 59 de ostatici sunt deținuți de Hamas.
Context tensionat în plină criză regională
Demiterea vine într-un moment extrem de sensibil pentru Israel, care a relansat marți ofensiva militară asupra Fâșiei Gaza, dar și în contextul unei presiuni interne crescânde asupra guvernului Netanyahu, tot mai contestat pentru modul în care gestionează securitatea națională și criza ostaticilor.
Decizia de a-l înlătura pe Ronen Bar ar putea avea repercusiuni serioase asupra încrederii în instituțiile de securitate și asupra stabilității politice din Israel. Cu sau fără „Qatargate”, lupta pentru controlul asupra sistemului de informații pare să fi devenit un nou front politic în statul israelian.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.