Criză de apă în insulele grecești
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Insulele grecești se confruntă cu o criză severă de apă din cauza precipitațiilor reduse și a temperaturilor ridicate din ultimele luni. Cel mai mare rezervor de apă dulce din insula Naxos s-a evaporat, iar pe insula Karpathos au fost impuse restricții stricte privind umplerea piscinelor. În insula Thassos, autoritățile caută soluții pentru desalinizarea apei de mare, transmite Reuters.
Majoritatea regiunilor din Grecia au înregistrat puține precipitații recent, iar autoritățile și fermierii sunt îngrijorați de efectele secetei prelungite. Insulele grecești, care se pregătesc să primească un număr record de turiști în sezonul estival, se confruntă acum cu presiuni enorme asupra aprovizionării cu apă.
„A fost un deficit mare de precipitații în întreaga Mediterană și, în special în Naxos, rezervoarele noastre de suprafață sunt goale”, a declarat primarul insulei, Dimitris Lianos.
Naxos, o insulă muntoasă cu 20.000 de locuitori, primește zeci de mii de turiști pe timpul verii. Cele două rezervoare de apă ale insulei conțin în prezent doar 220.000 de metri cubi de apă, o treime din nivelul de anul trecut, echivalentul a doar câteva piscine olimpice.
Pentru a contracara lipsa acută de apă, autoritățile din Naxos au achiziționat trei unități portabile de desalinizare pentru a transforma apa de mare în apă potabilă. Aceste unități ar trebui să acopere nevoile locuințelor, hotelurilor și piscinelor. Cu toate acestea, fermierii nu vor primi apă desalinizată și trebuie să se bazeze pe puțurile de irigații, care au fost contaminate cu apă de mare din cauza nivelurilor scăzute.
Stelios Vathrakokoilis, un fermier local, a declarat că producția de cartofi de Naxos, protejați conform normelor UE, se va reduce la mai puțin de jumătate din cauza infiltrării apei de mare în sistemul de irigație.
În Karpathos, autoritățile au impus restricții stricte privind umplerea piscinelor pentru a conserva apa. Între timp, în Thassos, oficialii caută să instaleze o unitate de desalinizare pentru a transforma apa mării în apă potabilă, o soluție necesară pentru a face față cererii crescute în perioada turistică.
Criza apei nu este limitată doar la Grecia. Țările din întreaga Mediterană, inclusiv Spania și Italia, explorează soluții de desalinizare pentru a-și extinde rezervele de apă. Cu toate acestea, cererea mare și lipsa de componente cheie au limitat capacitatea furnizorilor de a satisface toate cererile în această vară.
Alexandros Yfantis, directorul general al producătorului grec Sychem, a declarat că toate echipamentele temporare au fost deja închiriate și că noi unități vor fi disponibile abia după luna septembrie.