- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
Creșterea nivelului mării: Topirea calotelor de gheață din Antarctica de Vest este „inevitabilă”
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Un nou studiu avertizează că topirea accelerată a calotelor de gheață din Antarctica de Vest este „inevitabilă” în următoarele decenii. Aceste extinderi de gheață care plutesc se extind din placa principală de gheață în ocean și joacă un rol esențial în reținerea ghețarilor din spate. Pe măsură ce calotele de gheață se topesc, gheața din spate se poate accelera, eliberând mai multă gheață în oceane.
Rezultatele studiului sugerează că viitoarea creștere a nivelului mării ar putea fi mai mare decât se presupunea anterior. „Descoperirile noastre par să crească probabilitatea ca estimările [actuale] [ale creșterii nivelului mării] să fie depășite”, a declarat Dr. Kaitlin Naughten de la British Antarctic Survey (BAS), autorul principal al raportului.
În 2021, organismul climatic al ONU, Panelul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), a lansat cele mai recente estimări privind creșterea viitoare a nivelului mării. Acesta a proiectat o creștere medie globală a nivelului mării între 0,28m și 1,01m până în 2100, unul dintre motivele principale fiind topirea ghețarilor și a plăcilor de gheață.
Cu toate acestea, IPCC a menționat și că sunt posibile creșteri mai mari datorită „proceselor legate de placa de gheață caracterizate de o incertitudine profundă” care nu au fost incluse direct în estimările sale. Acest ultim studiu, publicat în revista Nature Climate Change, este primul care simulează direct modul în care încălzirea oceanului va afecta calotele de gheață antarctice în funcție de diferite niveluri de emisii de gaze cu efect de seră.
Dr. Naughten subliniază că, chiar dacă omenirea ia măsuri puternice pentru a încetini încălzirea, topirea accelerată a calotelor de gheață va avea loc. Cu toate acestea, ea accentuează că acest lucru nu este un motiv pentru a evita tranziția de la combustibilii fosili. „Ceea ce facem acum va ajuta la încetinirea ratei creșterii nivelului mării pe termen lung”, explică ea.