- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Crește numărul de tratamente în spitalele private din România, însă rămân sub nivelul celor publice
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Ministerul Sănătății a publicat o analiză cu privire la numărul de cazuri tratate în spitalele publice și private din România în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu perioada prepandemică din 2019. Conform analizei, spitalele private au înregistrat creșteri notabile atât la spitalizările de zi, cât și la cele continue, deși numărul total de pacienți tratați rămâne considerabil mai mic decât în spitalele publice.
Analiza, parte a notei de fundamentare a unui proiect de act normativ, a inclus date de la 374 de spitale publice și 311 spitale private care au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru servicii de spitalizare continuă și de zi.
În primele șase luni ale anului 2024, numărul de cazuri în spitalizare continuă în spitalele private a crescut cu 9,7% față de aceeași perioadă din 2019, ajungând la 101.663 de cazuri. Spitalizările de zi în unitățile private au înregistrat o creștere impresionantă de 63,1%, totalizând 681.614 cazuri.
În contrast, spitalele publice au înregistrat 1,68 milioane de cazuri de spitalizare continuă și aproximativ 2,26 milioane de spitalizări de zi în prima jumătate a acestui an. Comparativ cu primul semestru din 2019, spitalizările continue în spitalele publice au scăzut cu 14,7%, reflectând strategia națională de sănătate care vizează reducerea internărilor nenecesare și dezvoltarea serviciilor de ambulator.
Numărul de cazuri de spitalizare continuă din spitalele private reprezintă doar 6% din volumul înregistrat în spitalele publice, în timp ce spitalizările de zi din sectorul privat constituie 30% din cele realizate în unitățile medicale publice.
Creșterea activității în spitalele private este atribuită modificărilor reglementărilor CNAS, care au eliminat plafonul pentru numărul de spitalizări de zi contractate. “Spitalele private au înregistrat o creștere a activității pe toate tipurile de servicii. Dacă creșterea este moderată pentru spitalizările continue, de 9,66%, adică 8.953 de pacienți tratați în plus, observăm o creștere semnificativă de 63,09% a numărului de spitalizări de zi”, se arată în documentul Ministerului Sănătății.
Această tendință indică o transformare în peisajul serviciilor de sănătate din România, în care spitalele private joacă un rol tot mai important, deși încă departe de a egala volumul de activitate al unităților publice.