- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Costel Alexe: Peste două săptămâni vom avea dezbatere finală pe Ordinul 1362 privind managementul ambalajelor
Ministerul Mediului va organiza peste două săptămâni dezbaterea publică finală pentru Ordinul 1362/2018 privind managementul deşeurilor din ambalaje, a anunţat ministrul de resort Costel Alexe la conferinţa “Managementul Deșeurilor – Armonizarea legislației de mediu în ceea ce privește răspunderea extinsă a producătorului”, organizată de Green Report.
Ordinul nr. 1362/2018 se referă la aprobarea Procedurii de autorizare, avizare anuală şi de retragere a dreptului de operare a organizaţiilor care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului.
Ordinul dorește să modifice condițiile de autorizare a OIREP-urilor (fostele OTR-uri din domeniul managementului ambalajelor). Producătorii, prin intermediul Organizatiilor care implementeaza obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (O.I.R.E.P.) sunt în prezent obligați să își indeplinească obiectivele de reciclare prin intermediul direct al autorităților locale și să plătească costurile de colectare și sortare ale deseurilor de ambalaje gestionate pe raza acestora.
“Ordinul 1362/2018 este aproape finalizat. Am avut discuţii şi cu cei de la APM şi cu secretarul de stat Mircea Fechet şi cu reciclatorii. Am spus că atunci când îl vom lansa, trebuie parcurs de toți cei implicați. Pentru că nu aş vrea să facem din nou un ordin pe care unii să îl aprobe şi ceilalţi să îl conteste (…) Sper ca dacă nu săptămâna viitoare, atunci cealaltă să avem dezbaterea finală pe el”, a spus ministrul Alexe.
Alexe a vorbit şi despre Pactul Ecologic European – Green Deal -, pe care îl doreşte implementat “cât se poate de rapid” în România şi să aibă beneficii atât pentru mediul, cât şi pentru mediul de afaceri.
“În ceea ce priveşte sarcina Ministerului Mediului este să reglementăm cât se poate de rapid toate aceste propuneri, care fie vor veni prin implementarea directivelor europene, sau vor fi propuneri legislative ce vor veni din partea voastră (n. red- a industriei de reciclare). Dar e important să o facem pentru că altfel, iarăşi vom ajunge în situaţia în care ca ţară va trebui să ardem paşi importanţi sau să sărim etape pentru a ţine pasul cu statele europene”, a explicat Costel Alexe.
Acesta a adăugat că speră sistemul garanţie-depozit la care ţine “foarte mult” să îl implementeze cât se poate de repede împreună cu producătorii, retailerii şi toţi ceilalţi de pe lanţ şi astfel cantităţile de ambalaje care ajung la groapa de gunoi să fie reduse, iar aceste deşeuri să ajungă în economia circulară.
De asemenea, ministrul a anunţat că în cadrul ministerului pe care îl conduce au fost înfiinţate grupuri de lucru pe Legea compostului şi Legea deşeurilor din construcţii, “care este într-o dezbatere de ceva timp în Parlament sau se plimbă, din păcate, în această perioadă între ministere”.
“Vreu să cred că vom reuşi să ne punem la masă toţi stakehoderii implicaţi acum, după ce se ridică starea de alertă, să ieşim din această zonă a întâlnirilor online şi să vedem paşii pe care i-am făcut tehnic fiecare dintre noi pentru a putea să implementăm acest Green Deal în România pe care sper sincer ca România să îl facă în aşa fel încât să aducă beneficii majore şi pentru mediu, dar mai ale pentru mediul de afaceri”.
sursa: green-report.ro