- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Concert aniversar Ilarion Ionescu-Galați – 80, la Sala Radio
Dirijorul Ilarion Ionescu – Galați aniversează 80 de ani de activitate, printr-un concert extraordinar alături de Orchestra Națională Radio, la Sala Radio, vineri, 27 octombrie 2017, de la ora 19.00. Ilarion – Ionescu Galați a debutat, de altfel, la Sala Radio, în urmă cu 64 de ani, în 1953, când a susținut primul său concert de vioară împreună cu Orchestra Simfonică Radio.
Ulterior a devenit un dirijor cunoscut și foarte apreciat, a susținut turnee în Europa, Statele Unite și Asia, și a colaborat cu soliști de notorietate ai scenei muzicale internaționale.
Pe afișul concertului aniversar se va afla pianistul Cadmiel Boțac, câștigător, în ultimii ani, a numeroase concursuri internaționale, între care Premiul I la Concursul Internațional Astana Piano Passion din Kazahstan și Premiul I la concursurile Milano Piano Talents, Italia, și Adilia Alieva, din Franța.
Concertul se va deschide cu uvertura operei Euryanthe, de C. M. von Weber, urmată de Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru pian și orchestră, de F. Liszt. În partea a doua, programul va continua cu Simfonia nr. 9 în mi minor, op. 95 – Din lumea nouă, de A. Dvořák.
Ilarion Ionescu- Galați a absolvit Conservatorul de Muzică din Bucureşti, clasa de vioară, profesor George Manoliu. A debutat ca solist alături de Orchestra Simfonică Radio în anul 1953, când a interpretat un concert pentru vioară şi orchestră de Wieniawski. Şi-a continuat apoi studiile în arta dirijatului de orchestră, având privilegiul de a lucra, între anii 1965 și 1968, cu Charles Münch şi Pierre Dervaux, obţinând, la terminarea studiilor, Diploma de Licenţă în dirijat de orchestră cu unanimitatea juriului. A urmat o perioadă de perfecţionare cu Leopold Stokovski, la New York şi Eugen Ormandy la Philadelphia.
Din 1970 a activat ca prim dirijor al orchestrei Filarmonicii din Braşov, fiind numit şi Director Artistic (între 1973 și 1997), iar în perioada 1988-1993 a fost numit Director General Artistic al Filarmonicii din Istanbul. Ilarion Ionescu-Galaţi este fondatorul Festivalului Internaţional al Muzicii de Cameră de la Braşov, desfăşurat anual, fără întrerupere, începând din 1970, timp de 30 de ediţii consecutive. Începând cu ediţia a XXXI-a (2003), Ilarion Ionescu-Galaţi a devenit Director de Onoare al Festivalului.
Ilarion Ionescu-Galaţi a fost Director al Concursului Internaţional de dirijat Dinu Niculescu de la Braşov. În concertele sale a colaborat cu solişti consacraţi precum: Radu Lupu, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Lazăr Berman, Dmitri Başkirov, Rudolf Kerer, Viktor Eresko, Magda Tagliaferro, Ion Voicu, Viktor Tretiakov, Ruggiero Ricci, Viktor Pikaisen, Ayla Erduran, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Daniil Şafran, Costas Cotsiolis, ş.a.
A efectuat numeroase înregistrări radio şi TV la posturile naţionale din Suedia, Spania, Grecia şi, de asemenea, LP-uri şi CD-uri editate de casele de discuri Philips, Sipario Dischi şi Electrecord. Ilarion Ionescu-Galaţi este invitat frecvent în juriul unor prestigioase competiţii internaţionale de dirijat din Italia, Norvegia și Turcia.