Comisia pentru Apărare a Senatului va discuta modificarea legislației pentru neutralizarea dronelor neautorizate

Getting your Trinity Audio player ready...

Comisia pentru apărare din cadrul Senatului României se va reuni miercuri, la ora 12:00, într-o ședință specială ce va include și participarea oficialilor din Ministerul Apărării Naționale. Pe ordinea de zi a întâlnirii se află discutarea unor modificări legislative esențiale care vor permite militarilor români să intervină pentru neutralizarea dronelor ostile sau neautorizate ce pătrund în spațiul aerian național.

Senatorul Nicoleta Pauliuc (PNL), președinta Comisiei pentru apărare, a subliniat importanța acestui demers și a invitat reprezentanții Ministerului Apărării Naționale la discuții. “În calitate de preşedintă a Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, am adresat o invitaţie reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale să vină la Comisie şi să discutăm despre completarea legislaţiei privind capacitatea de reacţie la pătrunderea în spaţiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate. Ca întotdeauna, avem toată deschiderea pentru îmbunătăţirea legislaţiei care vizează siguranţa naţională. Dacă există un nod gordian, el trebuie urgent dezlegat”, a transmis aceasta într-o postare pe Facebook marți.

Această inițiativă vine în contextul unor incidente recente în care drone neautorizate, inclusiv drone rusești, au intrat pe teritoriul României, generând îngrijorări legate de securitatea națională. În acest sens, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat luni necesitatea semnării unui protocol cu Ucraina care să permită angajarea dronelor ostile de către sistemele de apărare antiaeriană românești.

“Este important să acționăm rapid și ferm pentru a proteja integritatea spațiului aerian al României și pentru a asigura siguranța cetățenilor noștri. Neutralizarea amenințărilor reprezentate de drone ostile este o prioritate națională”, a declarat Ciucă.

Întâlnirea de miercuri va reprezenta un pas crucial în îmbunătățirea legislației naționale și întărirea capacității de apărare a României în fața amenințărilor aeriene neconvenționale.