- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Comisia Europeană pune presiuni pe AstraZeneca să livreze vaccinurile agreate
Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunțat luni seară că AstraZeneca nu va mai livra toate dozele de vaccin negociate de Comisia Europeană și a transmis companiei, în mod public, să ia măsuri pentru a livra cantitatea stabilită, în condițiile în care vaccinul a fost finanțat cu bani europeni. Totodată, ea a anunțat un mecanism de transparență, prin care companiile vor fi obligate să anunțe exporturile către țările non-UE.
Oficialul european a precizat că vaccinul AstraZeneca se află în etapele finale ale procesului de aprobare privind punerea pe piață, iar o decizie favorabilă a Agenției Europene a Medicamentelor va fi anunțată „până la finalul acestei săptămâni, dacă sunt îndeplinite toate condițiile”.
„Însă este o problemă pe partea de aprovizionare. Vinerea trecută, compania AstraZeneca a informat în mod suprinzător Comisia și Uniunea Europeană că intenționează să furnizeze considerabil mai puține doze de vaccin decât a fost agreat și anunțat. Noul calendar este inacceptabil”, a spus Stella Kyriakides, într-o conferință de presă.
Comisarul european pentru sănătate a precizat că a trimis o scrisoare companiei prin care a adresat „întrebări serioase și importante”, în contextul în care UE a pre-finanțat dezvoltarea și producția vaccinului și „vrea să vadă rezultatul”.
„Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. Din acest motiv, o a doua întâlnire este programtă în această seară”, a precizat Stella Kyriakides.
Ea a adăugat că UE vrea dozele de vaccin comandate, pe care le-a prefinanțat, să fie livrate „cât mai repede posibil”. „Dorim contractul să fie pe deplin respectat”, a adăugat comisarul european.
Stella Kyriakides a subliniat că a propus celor 27 de țări membre ca un mecanism de transparență să fie implementat imediat, în condițiile în care UE a finanțat cu o sumă totală de 2,7 miliarde de euro dezvoltarea mai multor vaccinuri anti-COVID.
„Vrem claritate cu privire la tranzacții și deplină transparență în legătură cu exporturile de vaccinuri. În viitor, toate companiile producătoare de vaccin anti-COVID din UE vor anunța în prealabil un eventual export către țările terțe”, a mai spus ea, precizând că livrările umanitare nu vor fi afectate de această procedură.