- Primul transplant de ochi întreg reușit
- Cuplurile generației Z încheie contracte pentru a evita „plictiseala” și infidelitatea
- Elveția continuă să importe aur rusesc, în ciuda sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei
- Cum a decurs prima confruntare dintre Kamala Harris și Donald Trump
- Comisia pentru Apărare a Senatului va discuta modificarea legislației pentru neutralizarea dronelor neautorizate
Comisia Europeană a semnat al treilea contract cu BioNTech şi Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin
Comisia Europeană a semnat joi cel de-al treilea contract cu societăţile farmaceutice BioNTech şi Pfizer, prin intermediul căruia îşi rezervă alte 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul tuturor statelor membre ale UE, în perioada cuprinsă între sfârşitul anului 2021 şi 2023, informează Executivul comunitar.
“Trebuie să fim cu un pas înaintea virusului. Aceasta înseamnă să avem acces la vaccinuri adaptate pentru a ne proteja împotriva ameninţării pe care o reprezintă variantele, pentru a potenţa vaccinurile cu scopul de a prelungi imunitatea, precum şi pentru a ne proteja populaţia tânără. Ne concentrăm în mod prioritar asupra tehnologiilor care şi-au dovedit valoarea, cum ar fi vaccinurile pe bază de mARN, dar ne menţinem opţiunile deschise”, a declarat la rândul său comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.
Contractul semnat joi cu alianţa BioNTech-Pfizer va suplimenta portofoliul larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, bazat pe contractele semnate deja cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac şi Moderna şi cu BioNTech/Pfizer.
Comisia a autorizat introducerea pe piaţă condiţionată a vaccinurilor dezvoltate de BioNTech şi Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson and Johnson. Acest portofoliu diversificat de vaccinuri asigură accesul Europei la doze suficiente pentru a-şi imuniza întreaga populaţie, inclusiv împotriva variantelor virusului. Vaccinul Pfizer-BioNTech este unul dintre cele mai eficiente din întreaga lume împotriva noului coronavirus, având o eficacitate de 95%.
Noul contract va permite achiziţionarea a 900 de milioane de doze de vaccin actual şi de vaccin adaptat la variante, cu opţiunea de a achiziţiona alte 900 de milioane de doze.
De asemenea, contractul prevede ca producţia de vaccinuri să se efectueze în UE şi ca elementele componente esenţiale să provină din UE. În plus, el prevede că, încă de la începutul disponibilităţii vaccinurilor în 2022, livrarea lor în UE este garantată.