- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Coaliția PSD-PNL au discutat despre rocada premierilor
Liderii Coaliției Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au avut noi discuții pe tema rocadei guvernamentale programată pentru începutul lunii iunie. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că în interiorul Coaliției se discută în prezent despre creșterea numărului posturilor de vicepremieri de la două la trei, relatează Hotnews.
În prezent există două posturi de vicepremieri, unul deținut de PSD-istul Sorin Grindeanu și altul deținut de UDMR-istul Kelemen Hunor. Prin rocadă, PSD ar trebui să renunțe la postul de vicepremier care ar reveni PNL, așa cum prevede protocolul semnat de liderii PSD și PNL.
Există discuții pentru crearea unui nou post de vicepremier astfel încât toate cele trei partide să dețină un astfel de portofoliu. PSD dorește să mențină și după rocadă funcția de vicepremier, în acest sens Marcel Ciolacu ar avea două propuneri una dintre ele fiind Mihai Tudose.. „Tudose își dorește să coordoneze ministerele Economiei și Energiei și numai așa ar renunța la mandatul de eurodeputat”, susțin sursele HotNews.ro.
Totodată, Ciolacu a reînnoit oferta către Ciucă de a ceda liberalilor Justiția și Fondurile Europene în schimbul menținerii ministerului Transporturilor. De asemenea, social-democrații sunt dispuși să renunțe și la ministerul de externe și să susțină preluarea ministerului Mediului de la UDMR în favoarea PNL, în schimbul Secretariatului General al Guvernului.
O altă noutate ar fi că social-democrații au comunicat partenerilor de Coaliție că există două nume care ar putea prelua șefia Camerei Deputaților în locul lui Marcel Ciolacu: Alfred Simonis (liderul grupului PSD de la Cameră) și Daniel Suciu (vicepreședinte Camera Deputaților).
Sursele HotNews.ro susțin că negocierile au fost girate de președintele Klaus Iohannis și că în linii mari împărțirea portofoliilor este clarificată, dar „nu și validată în interiorul partidelor”