Clotilde Armand anunță că a început ridicarea gunoiului din Sectorul 1
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat miercuri că primăria a plătit direct sortatorii de deşeuri, astfel încât Romprest a început să ridice gunoiul, iar în doar trei ore au fost depozitate 260 de tone de gunoi.
Anunțul primarului Clotilde Armand:
„Primăria Sectorului 1 a reușit să deschidă astăzi dimineață porțile sortatorilor și să-i plătească direct (în ciuda piedicilor puse de Romprest) iar gunoiul a început să fie ridicat. În doar 3 ore de la deschidere Romprest a depozitat peste 260 tone de gunoi”, a scris pe Facebook Clotilde Armand.
Ea face un scurt istoric al crizei gunoiului din Sectorul 1:
„Operatorul de salubritate nu și-a plătit sortatorii. Sortatorii și-au închis porțile și operatorul a lăsat gunoiul (lucru interzis de lege și de contractul de delegare) pe străzi. Primăria a găsit o soluție să plătească direct spre sortatori datoriile operatorului. Dar ce credeți? Compania Romprest Service S.A. s-a împotrivit vehement. Și au urmat multe zile de muncă pentru aparatul primăriei să găsească soluții. Și am găsit.
Tot astăzi, Primăria Sectorului 1 a notificat Compania Romprest Service S.A. să reia, în 24 de ore, prestarea serviciului public de salubrizare, în caz contrar, după expirarea termenului, contractul cu această societate va fi reziliat de drept”.
La rândul său, compania de salubrizare Romprest a anunțat că a fost informată despre reluarea prestaţiei de către operatorul de sortare agreat Rom Waste Solutions SA, astfel că va putea preda la staţie deşeurile care în prezent blochează autospecialele şi echipamentele alocate serviciului, urmând să revină la regim normal de colectare a deşeurilor în Sectorul 1.
Luni seară, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că în următoarea ședință a Consiliului Local va propune rezilierea contractului cu Romprest. În Sectorul 1, facturile de salubrizare stradală prezentate de firma de salubrizare în 2020 (excluzând serviciile prestate de terți) se ridică la 165 milioane lei fără TVA, de peste 8 ori mai mult decât la Oradea, potrivit unei analize comparative prezentate de Armand. Același document arată că pe kilometru pătrat costul anual al salubrizării stradale în Sectorul 1 ajunge la 2,42 milioane lei, adică de 14 ori mai mult decât în Oradea.