- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Cîțu: Certificatul digital Covid ar putea fi folosit intern unde este nevoie de dovadă de vaccinare
Premierul Florin Cîțu a dat un exemplu de folosire pe plan intern a certificatului digital Covid, care va fi emis de la 1 iulie pentru circulația în UE. Acesta a spus, la Digi24, că acolo unde este nevoie de o dovadă de vaccinare, certificatul ar putea fi o soluție mai simplă, precum în cazul concertelor.
“Până la o anumite capacitate, nu ai nevoie de nicio dovadă. De exemplu, și pentru hotelieri, mergem pe capacitate maximă de la 1 iulie şi nu este nevoie de o dovadă a vaccinării, de multe ori. Dar acolo unde este nevoie de o dovadă de vaccinare, poate fi o metodă mai simplă pentru a dovedi, poate la concerte, pentru a dovedi că oamenii sunt vaccinaţi. Poate această variantă este simplă. Nu știu care va fi cea mai bună soluție.
Noi vom permite persoanelor vaccinate să aibă aceste evenimente cu un număr mai mare de persoane. Organizatorii îşi aleg ce variantă este mai confortabilă şi mai bună pentru ei şi oferă siguranţă celor care merg la concert. Este un certificat verde apărut pentru circulația între țări. În interior vom vedea dacă va prinde sau nu. Relaxările continuă și s-ar putea să nu avem nevoie de el”, a declarat Florin Cîţu, la Digi 24.
Guvernul a adoptat, marți, o OUG care reglementează eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital privind Covid, pentru libera circulație în UE pe durata pandemiei de Covid-19. Acesta se eliberează pentru: vaccinarea anti-Covid; testarea pentru infecția de Covid cu test antigen rapid și test RT-PCR; vindecarea în urma infecției cu Covid. Certificatele vor putea fi eliberate în format digital, iar pentru persoanele care nu au acces la acestea în format digital, primăriile, direcţiile de evidenţă a populaţiei şi direcţiile de sănătate publică vor putea asista cetăţenii pentru eliberarea certificatului în format letric. Totodată, ministrul a precizat, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, că dacă vor fi solicitări din partea asociațiilor profesionale sau a firmelor, va fi luată în discuție utilizarea certificatelor pe plan intern.
“În paralel cu certificatul, a fost creată de către STS şi o platformă electronică de verificare a codurilor QR generate de acest certificat digital. Deocamdată, nu este reglementată utilizarea în intern, dar dacă vor fi solicitări din partea asociaţiilor profesionale sau a operatorilor economici, putem discuta şi despre utilizarea în intern”, a explicat ea.