- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Ciolacu și Ciucă dezincriminează evaziunea fiscală
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Președinții PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au inițiat un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro, dacă prejudiciul este plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF.
De asemenea, dacă prejudiciul este plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Proiectul de lege modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și prevede, printre altele, că DNA și DIICOT pot investiga evaziunea fiscală în anumite condiții. Proiectul a fost depus la Parlament pe 18 decembrie, votat de Senat în aceeași zi și de Camera Deputaților pe 19 decembrie, urmând acum să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Prevederile proiectui care modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale:
”7. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
,,Art.10.- (I) În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 indice 1, art.8 sau 9, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte. În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală.
(2) În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 prim, art.8 sau 9, dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 de euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.
În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 prim, art.8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime.