- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Cinematografele, teatrele și sălile de operă s-ar putea redeschide din 15 septembrie
Cinematografele și sălile de teatru și de operă s-ar putea redeschide din 15 septembrie, a declarat marți seară, pentru HotNews.ro, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. El propune o deschidere regionalizată, în funcție de numărul de cazuri de COVID-19 din fiecare județ, existând trei scenarii. Decizia va fi luată însă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care se va întruni miercuri.
Ministrul Culturii propune redeschiderea cinematografelor, a teatrelor și a sălilor de operă, la o capacitate de 66% din totalul numărului de locuri, într-unul dintre scenarii, cu posibilitatea ca familiile să poată sta împreună și în grupuri de 3 persoane.
“Vom propune, pe modelul Germaniei, o deschidere regionalizată, în funcție de numărul de cazuri de COVID-19 din fiecare județ și o impunere a restricțiilor, mai aspre sau mai relaxate, în funcție de situația epidemiologică din fiecare județ”, a precizat pentru HoNews.ro ministrul Culturii.
Cele trei scenarii propuse, în funcție de evoluția epidemiologică din fiecare județ:
- În cazul unui județ cu număr redus de cazuri de COVID-19 sau fără niciun caz, se propune chiar deschiderea sălii la o capacitate de 100%, cu păstrarea unor măsuri de precauție – mască, dezinfectare, nebulizarea sălii înainte de spectacol.
- În scenariul al doilea, care ar putea fi aplicat în București, de exemplu, se propune deschiderea sălilor de spectacol la o capacitate de 66%, putându-se ajunge până la 50%, dacă CNSU nu va accepta propunerea.
- Cel mai “negru” scenariu, pentru zonele cu un număr foarte mare de noi îmbolnăviri – menținerea de interdicții pentru evenimentele în spațiile închise și pentru cinematografe.
El a punctat că este vorba despre evenimente în spații închise, cu participare de până la o mie de persoane.
“Vom încerca să obținem cât mai multe eliminări de restricții pentru desfășurarea activităților culturale în săli, dar să vedem ce vor spune epidemiologii. (…) Va decide CNSU, noi suntem avocatul care cere”, a afirmat Gheorghiu.
Cel mai probabil, cinematografele, sălile de teatru și de operă s-ar putea redeschide din 15 septembrie, astfel încât managerii instituțiilor să aibă timp să implementeze normele sanitare. La fel ca în cazul muzeelor și al organizării evenimentelor în aer liber, managerii vor fi direct responsabili pentru implementarea măsurilor sanitare, dar și pentru supravegherea respectării acestor reguli, a precizat ministrul Culturii.
El a mai spus că toți managerii instituțiilor de cultură au cerut suplimentări bugetare, pentru că au venituri mai mici, și cresc costurile odată cu implementarea normelor sanitare.