- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Cineastul rus Aleksandr Sokurov prezintă la Muzeul Ermitaj o instalaţie inspirată dintr-o pictură a lui Rembrandt
Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia în 2011, a prezentat luni la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabloului lui Rembrandt ”Întoarcerea fiului risipitor”, informează AFP.
”Este o imersiune expresivă în această capodoperă, care oferă o impresie puternică şi terifiantă”, a declarat directorul muzeului, Mikhail Piotrovsky, referindu-se la instalaţia denumită ”’Lk 15, 11-32. Rembrandt. Dedicaţie”, prezentată pentru prima oară în martie în cadrul Bienalei de la Veneţia.
Pentru a ilustra parabola întoarcerii fiului risipitor, Aleksandr Sokurov a pornit de la una dintre cele mai faimoase picturi din lume, tabloul omonim al lui Rembrandt, păstrat în colecţia Muzeului Ermitaj.
”Din punctul meu de vedere, Rembrandt este un subiect etern, un subiect contemporan. Întrebarea pe care mi-o pun este: Cine s-a întors? Şi cu ce s-a întors? Căci un om care duce pe umeri revolte şi lucruri teribile poate fi periculos”, a spus Sokurov cu prilejul unei conferinţe de presă desfăşurate la muzeu.
Instalaţia creată de regizor reprezintă tabloul ”decupat în bucăţele”: personajele picturii au fost transformate în statui animate şi sunt înconjurate de imagini şi de videoclipuri apocaliptice, care prezintă scene de război, imaginea a doi bărbaţi în agonie, arşi de vii, precum şi execuţii ale unor soldaţi de către combatanţi islamişti