Cine este Crin Antonescu?

Getting your Trinity Audio player ready...

Crin Antonescu, în vârstă de 65 de ani, a revenit în centrul scenei politice ca posibil candidat comun al coaliției PSD-PNL-UDMR pentru alegerile prezidențiale. Figura sa politică este strâns legată de momente cheie din istoria recentă a României, precum suspendarea președintelui Traian Băsescu în 2012, o perioadă care a generat critici dure din partea partenerilor occidentali și a avut consecințe majore pentru imaginea internațională a țării.

Co-autor al suspendării președintelui Băsescu și interimatul din 2012

Crin Antonescu a devenit președinte interimar al României în vara anului 2012, după ce Uniunea Social-Liberală (USL), condusă de el, Victor Ponta și Dan Voiculescu, a inițiat suspendarea președintelui Traian Băsescu. Suspendarea a fost urmată de un referendum care nu a atins cvorumul necesar validării, fapt ce a permis revenirea lui Băsescu în funcție.

În timpul mandatului său interimar, Antonescu a fost criticat pentru schimbările rapide în conducerea principalelor instituții ale statului – de la Avocatul Poporului la șefii Senatului și Camerei Deputaților. Aceste acțiuni au fost percepute de partenerii internaționali ca tentative de subminare a statului de drept, atrăgând reacții dure din partea Departamentului de Stat al SUA, a Comisiei Europene și a liderilor europeni precum Angela Merkel și Jose Manuel Barroso.

Într-o vizită la București, Philip Gordon, emisar al Departamentului de Stat al SUA, le-a transmis direct lui Crin Antonescu și Victor Ponta că acțiunile lor riscă să izoleze România de aliații occidentali. Abia după această intervenție, liderii USL au renunțat la contestarea rezultatelor referendumului.

Pierderea aderării la Schengen

Criza politică din vara lui 2012 a avut consecințe semnificative asupra imaginii internaționale a României. Instabilitatea politică și disputele interne au fost percepute ca semnale de fragilitate democratică. Partenerii europeni, inclusiv Germania și Olanda, au folosit acest context pentru a amâna decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen.

Deși aderarea României era programată pentru 2012, lipsa de încredere în respectarea statului de drept și acuzațiile de interferență politică în justiție au condus la blocarea procesului. Delegații europeni au declarat că România nu a demonstrat suficientă maturitate politică pentru a garanta securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Crin Antonescu a fost unul dintre cei mai vocali lideri politici ai României în perioada sa de activitate, însă implicarea sa în evenimentele din 2012 a atras critici dure, atât pe plan intern, cât și internațional. În ciuda eforturilor sale de a promova o direcție liberală și pro-europeană, suspendarea lui Traian Băsescu și instabilitatea politică sub președinția sa interimară au lăsat o amprentă negativă asupra imaginii României.

Aceste evenimente au fost un moment de cotitură pentru cariera lui Crin Antonescu, culminând cu retragerea sa treptată din viața politică în 2014, după rezultatele dezamăgitoare obținute de PNL în alegerile europarlamentare și dizolvarea USL.

De asemenea, în această perioadă, Antonescu a întâlnit delegația FMI pentru a discuta situația economică a României. Cu toate acestea, contextul politic a subminat încrederea partenerilor financiari și a afectat stabilitatea economică.

Tranzacții imobiliare și retragerea din viața publică

Crin Antonescu a fost implicat și în controverse legate de o tranzacție imobiliară din 2009, când a cumpărat un apartament într-o zonă exclusivistă din București de la familia lui Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informații (SRI). Prețul de achiziție, considerat subevaluat, a stârnit suspiciuni la vremea respectivă.

După eșecul politic din 2014, când a cedat conducerea PNL în favoarea lui Klaus Iohannis, Crin Antonescu s-a retras din viața publică. O mare parte din ultimii zece ani i-a petrecut la Bruxelles, alături de soția sa, Adina Vălean, comisar european.

Sprijinul „grupului de la Monaco” și revenirea în politică

Antonescu este susținut de o grupare de influență, cunoscută ca „grupul de la Monaco”, formată din oameni de afaceri și foști ofițeri ai Securității. Numele său a fost rostit ca posibil candidat comun al coaliției PSD-PNL-UDMR pentru alegerile prezidențiale de Kelemen Hunor, lider al UDMR, pe 10 decembrie 2024.

Această propunere a fost ulterior susținută de Hubert Thuma, lider al PNL Ilfov, cunoscut pentru legăturile sale apropiate cu lideri PSD și cu structurile de securitate.

Perspective politice

Deși Antonescu nu a avut niciun venit declarat în ultimii ani, conform declarației de avere a soției sale, numele său continuă să stârnească controverse și dezbateri. Susținătorii îl văd drept un lider capabil să unească coaliția de guvernare, în timp ce criticii săi amintesc de trecutul său politic tumultuos.

Candidatura lui Crin Antonescu va fi decisă oficial în cadrul forurilor interne ale partidelor din coaliție, însă șansele sale depind de capacitatea de a recâștiga încrederea publicului și de a-și depăși moștenirea politică controversată.