- Discriminarea sistematică împotriva femeilor și fetelor din Afganistan continuă să se agraveze
- China testează o rachetă balistică intercontinentală în Pacific
- Prietenia dintre Dolly Parton și Miley Cyrus este construită pe muzică și pasiunea pentru mâncare
- Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență pentru a discuta situația critică din Liban după bombardamentele israeliene
- Nou tip de forme matematice inspirate din natură
China testează o rachetă balistică intercontinentală în Pacific
Getting your Trinity Audio player ready...
|
China a efectuat miercuri un test rar al unei rachete balistice intercontinentale în Oceanul Pacific, echipată cu un „focos fals,” potrivit unui anunț făcut de Ministerul Apărării de la Beijing. Testul, care a avut loc la ora 8:44 a.m. (00:44 GMT), a fost parte din programul anual de antrenament al Forței de rachete a Armatei de Eliberare a Poporului, a precizat ministerul, conform informațiilor AFP, transmise de Agerpres.
Lansarea a fost notabilă prin faptul că autoritățile chineze informează rareori despre astfel de teste. Deși oficialii chinezi nu au făcut nicio legătură directă cu contextul geopolitic actual, testul are loc pe fondul unei rivalități crescânde între China și Statele Unite pentru influență în regiunea Pacificului. În prezent, detalii despre locul unde a căzut racheta nu au fost furnizate, iar ministerul nu a specificat dacă racheta a fost lansată de pe uscat sau dintr-un submarin.
Rachetele balistice intercontinentale sunt printre cele mai puternice arme din lume, având capacitatea de a transporta focoase nucleare devastatoare. „Forța de rachete a Armatei de Eliberare a Poporului a lansat cu succes o rachetă balistică intercontinentală care transporta un focos de antrenament fals pe 25 septembrie, în largul Oceanului Pacific. (Racheta) a căzut cu precizie în zona maritimă predeterminată,” a declarat Ministerul Apărării chinez, adăugând că această acțiune este în conformitate cu legislația și practicile internaționale și „nu vizează nicio țară sau țintă anume.”
În Taiwan, Ministerul Apărării Naționale a reacționat imediat, declarând că forțele armate „urmăresc îndeaproape” mișcările armatei chineze, având în vedere acest test. În comunicat se menționează, de asemenea, că în dimineața zilei de miercuri au fost detectate 23 de avioane de luptă și drone ale Armatei de Eliberare a Poporului, care desfășurau activități în largul mării, inclusiv avioane de vânătoare J. 16 și KJ-500. Armata taiwaneză a raportat, de asemenea, o creștere a exercițiilor militare și a lansărilor de rachete de către forțele chineze în ultimele zile.
Testul balistic vine într-un context de tensiuni crescânde între Beijing și Washington, ambele puteri fiind implicate într-o luptă intensă pentru influență în Pacific. Statele Unite trimit frecvent nave de război în Marea Chinei de Sud pentru a contesta pretențiile teritoriale ale Chinei, dar și în apropierea Taiwanului, în sprijinul liderilor locali.
În ultimele decenii, China a investit semnificativ în modernizarea armatei sale, iar cheltuielile militare continuă să crească anual. Totuși, acestea rămân inferioare celor ale Statelor Unite. Creșterea capacităților de apărare ale Chinei stârnește îngrijorare în rândul unor națiuni vecine, în special în cele cu care Beijingul are diferende teritoriale.
China revendică suveranitatea asupra mai multor recife și insulițe din Marea Chinei de Sud, în Marea Chinei de Est și în Himalaya, ceea ce alimentează tensiunile în regiune. Deși Beijingul efectuează frecvent teste de rachete balistice, comunicarea publică despre acestea este rară. Opacitatea programului nuclear chinez a fost criticată de către Statele Unite, care estimează că China are peste 500 de focoase nucleare operaționale și că ar putea dubla această cifră până în 2030, comentează AFP și EFE.