- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
China ia în vizor studenții LGBTQ+, cerând liste cu “starea lor de spirit”, viziunile lor politice și contactele sociale
O binecunoscută universitate din China pare să fi cerut facultăților sale să întocmească liste cu studenții LGBTQ+ și să raporteze “starea lor de spirit”, potrivit unei presupuse directive interne publicate atât pe rețelele sociale din China cât și pe cele din afara țării, scrie The Guardian.
Universitatea Shanghai nu a confirmat cererile de informații și nici nu a răspuns la întrebările privind intenția sa, însă a provocat îngrijorări printre tinerii chinezi, în contextul controlului exercitat asupra grupurilor și organizațiilor universitare ce sprijină comunitățile LGBTQ+ și pe cele feministe.
“Sondajul din Campus”, care face referire la “cerințe relevante”, solicită facultăților/ colegiilor să “investigheze (și) cerceteze” studenții identificați ca fiind LGBTQ+. De asemenea, instituția cere informații despre starea de spirit a studenților și condiția psihologică, inclusiv viziunea politică, contactele sociale și starea sănătății mintale. Chestionarul nu explică la ce “cerințe relevante” se referă.
Studenții și activiștii și-au exprimat îngrijorările că exercițiul de strângere de informații ar putea semnala luarea în vizor a studenților. Unii experți juridice pun sub semnul întrebării pe rețeaua socială Weibo dacă o astfel de practică ar încălca noua legislație din China privind datele personale.
Departamentul de comunicare al Universității nu a răspuns la solicitările The Guardian.
Postarea inițială de pe Weibo, alături de o captură de ecran, a fost distribuită sau apreciată de zeci de mii de ori. Potrivit utilizatorului Weibo care a publicat pentru prima dată documentul, postarea a fost înlăturată. Încercările The Guardian pentru a accesa postarea originală au fost întâmpinate de un mesaj de eroare.
Capturile de ecran cu chestionarul a fost distribuit și pe rețelele sociale occidentale, inclusiv Twitter, generând o dezbatere aprinsă privind controalele desfășurate de guvernul Chinei privind minoritățile sexuale ale țării.
Incidentul vine în contextul înrăutățirii intoleranței Chinei față de grupurile de minorități sexuale, în mod special cele activiste. China a luat la țintă grupurile feministe și indivizi care au căutat să se opună discriminării.