- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Centrul Replika dă replici realităţilor cotidiene
Din luna septembrie, Centrul de Teatru Educaţional Replika organizează o serie de evenimente, spectacole de teatru, lecturi în şcoli, instalaţii, ateliere, dezbateri, discuţii, care au în centru teme şi subiecte reprezentative pentru profilul artistic şi social al Centrului, spaţiu de reflecţie şi performare a unor problematici legate de educaţia contemporană, familie, migraţie, marginalizare şi excludere, gen şi sexualitate.
Din septembrie, la Centrul Replika au loc, în perioada următoare, patru premiere care explorează tematici înrudite: exodul tinerilor, situaţia mamelor adolescente şi problemele cu care se confruntă, cyberbulling-ul, diferite forme de agresiune şi consimţământul, educaţia sexuală şi identitatea de gen. La finalul lunii octombrie are loc premiera unui spectacol-instalaţie site-specific despre istoria spaţiului în care se află Centrul Replika.
Pe 9 septembrie, la Centrul Replika puteţi vedea spectacolul Ziua în care papucii mei şi-au înghiţit limba (dramaturg Ioana Hogman, regia Casandra Topologeanu) – un performance despre întâmplări excepţionale care întrerup ordinea cotidianului banal, iar pe 10 septembrie, spectacolul #ABUZ – mâine plec acasă (dramaturg: Adriana Creangă, regia Adina Lazăr), care documentează erori din sistemul judiciar, pornind de la cazul unei femei arestate pe nedrept în 2001-2002.
Pe 16 septembrie începe la Centrul Replika rezidenţa regizoarei Leta Popescu şi a autoarei Alexa Băcanu, care vor dezvolta, în urma unei documentări în şcoli, un spectacol (premiera este programată la mijlocul lunii octombrie) pe tema educaţiei sexuale, a receptării unor stereotipuri legate de sexualitate şi a descoperirii identităţii de gen, în rândul copiilor.
Pe 17 şi pe 20 septembrie, Centrul Replika şi Asociaţia ADO vă invită la două spectacole pe teme educaţionale acute: violenţa în şcoală şi presiunea influentă a grupului – Copii răi (text: Mihaela Michailov, regia Alexandru Mihăescu), şi restrictivitatea impusă de autoritate profesorilor, care-i transformă pe elevi în prezenţe fără personalitate şi gândire critică – Amintiri din epoca de şcoală (text: Mihaela Michailov, regia Radu Apostol).
Pe 21 şi pe 22 septembrie este programată cea mai recentă premieră a Centrului Replika – Familia Fără Zahăr (foto) (texte: Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, versuri: Bobi Dumitraş, muzica: Bobo Burlăcianu), o coproducţie Teatrul Mic şi Centrul de Teatru Educaţional Replika (prin programul Laboratorul de Creaţie, Experiment şi Cercetare). Familia Fără Zahăr este ”un şou muzical despre istoria familiei la români”, care deconstruieşte graniţe, clişee, stereotipuri de percepţie a familiei contemporane.
Pe 23 septembrie, Centrul Replika găzduieşte un spectacol regizat de Anca Berlogea cu adolescente şi adolescenţi din Blaj – Călătorie prin Marele Război – care creează un dialog temporal între tinerii de azi şi tinerii de acum 100 de ani, prin intermediul unor scrisori de pe front, articole din ziarul Unirea din perioada 1916-1918 şi scrisori de familie.
Pe 24 septembrie, la Centrul Replika puteţi intra în Muzeul subiectiv al locuirii (coordonatori: Gabriela Teodorescu şi Andrei Şerban), unde veţi asculta şi interacţiona cu poveştile emoţionante ale unor femei care au trecut prin experienţa dureroasă a evacuării.
Pe 25 septembrie, Centrul Replika şi Asociaţia Culturală Philmys vă invită la premiera spectacolului Exodus (text: Sabina Grădinaru, regia: Andreea Iacomiţă) – o analiză a condiţiei de outsideri cu care se confruntă tinerii care pleacă să muncească în străinătate, o reflecţie asupra identităţilor fracturate şi singurătăţii accentuate de migraţia creierelor.
Tot în luna septembrie debutează şi Toamna la Replika, un proiect care include spectacole programate la Centrul Replika şi în şcoli, dintre care amintim: For(e)play (text şi regie Ozana Nicolau), În cuvintele tale (text: Peca Ştefan, regia Radu Apostol), MASKAR (text: Mihaela Michailov, regia Radu Apostol).