- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Ce prevede proiectul european pentru turism
“Negocieri dure” se desfăşoară în această perioadă pentru ca măsurile ce vor fi adoptate cu privire la sectorul turismului să aibă un efect cât mai mare posibil pe piaţă. Zilele următoare sunt considerate cruciale pentru turism întrucât se aşteaptă să fie stabilite cadrele de funcţionare pentru zboruri şi hoteluri, scriu grecii de la To Vima, citează Rador.
Până vineri, guvernul grec ar trebui să anunţe deciziile cu privire la funcţionarea unităţilor turistice în vederea redeschiderii de la 1 iunie a hotelurilor cu funcţionare permanentă.
Potrivit ministrului grec al turismului, Haris Theoharis, “ţinta” pentru veniturile din turism pentru sezonul de anul acesta este de 8 miliarde de euro, cu circa 10 miliarde de euro mai puţin decât în 2019.
Primul mare pariu pentru oamenii de afaceri din turism este salvarea lunii iulie sau măcar a unei părţi din ea prin redeschiderea hotelurilor şi a principalelor destinaţii turistice estivale.
Însă pentru ca sezonul să poată începe în luna iulie există mai multe condiţii, cum ar fi:
- – Să fie convenite protocoalele sanitare, iar acestea să fie realiste
- – Să existe timpul necesar pentru pregătirea unităţilor turistice pentru conformarea la noile reguli, luându-se în calcul şi costul suplimentar
- – Să fie reluate zborurile şi cursele charter
- – Să existe un număr suficient de rezervări care să ocupe o cotă rezonabilă din capacitatea hotelurilor
Propunerea Greciei către UE
Atena exercită presiuni pentru a se restabili cât mai rapid libera circulaţie a cetăţenilor în Europa, transmiţând un “non-paper” în acest sens Comisiei Europene. Însă Atena nu susţine deschiderea totală a graniţelor pentru oricine. Restabilirea liberei circulaţii în Europa se află pe agenda Colegiului Comisarilor de miercuri, discutându-se despre o “procedură treptată”. Restabilirea liberei circulaţii este un pas din cei cinci propuşi de Comisie pentru a da oamenilor o oarecare speranţă cu privire la lunile de vară.
“Obiectivul nostru este să lucrăm pentru a permite din nou călătoriile între ţările UE până la data de 15 iunie, acolo unde este posibil”, se arată în documentul depus luni de Grecia la Comisia Europeană, document care a intrat în posesia Politico.
Atena doreşte “un tratament echitabil” pentru toţi posibilii călători, evitându-se “orice atitudine discriminatorie în ceea ce priveşte cetăţenia” în protocoalele de călătorie. “Nu putem permite fărâmiţarea Pieţei Unice în cazul serviciilor turistice”, spune documentul în care se solicită să li se permită oamenilor să călătorească şi apoi să se întoarcă rapid şi uşor acasă: Nu trebuie să existe “carantină sau alte cerinţe disproporţionate sau inhibitoare la întoarcere”.
Atena cere o “înțelegere comună” la nivelul UE ca toţi călătorii să fie supuşi unui test fie pentru coronavirus, fie pentru anticorpi cu trei zile înainte de a face o călătorie. Mai spune, de asemenea, că, alternativ, nu vor fi cerute teste “pentru călătorii între regiuni… care au arătat date clare şi stabile că situaţia în ceea ce priveşte coronavirusul este sub control”.
Mai există încă o cerere specifică pentru o ţară cu multe insule, care nu sunt, prin urmare, accesibile transportului rutier: “Nu trebuie să se facă distincţie sau discriminare între mijloacele de transport”, spune Atena. “Transporturile rutiere, aeriene, maritime, dar şi cu trenul trebuie să fie reluate în acelaşi timp, pe baza protocoalelor aferente. Nu putem permite unor state-membre mai îndepărtate ale Uniunii să rămână în urmă”. Astfel, în avioane, toate locurile trebuie ocupate, se arată în document, întrucât locurile lăsate libere între două persoane ar face ca zborurile să nu fie avantajoase economic, iar beneficiile pentru sănătate sunt discutabile.
Planul european de deschidere a graniţelor
Planul discutat în Uniunea Europeană pe tema sprijinirii turismului va îndemna ţările UE să-şi deschidă graniţele către ţările europene aflate în situaţii similare în ceea ce priveşte evoluţia epidemiei de Covid-19, potrivit informaţiilor obţinute de The Guardian.
Comisia Europeană ar urma să propună mâine o abordare în trei faze a deschiderii graniţelor între ţările membre care au “profil epidemiologic similar”, potrivit proiectului afişat pe site-ul Euractiv.
Nu este clar însă dacă, în final, Comisia Europeană va susţine ideea creării unor “coridoare turistice” prin încheierea unor acorduri bilaterale între statele membre care îşi vor redeschide reciproc graniţele pentru turiştii lor.
În articolul respectiv se mai subliniază că în Uniunea Europeană se află unele dintre ţările cele mai afectate de pandemie, dar şi ţări precum Grecia sau Republica Cehă, care au limitat efectele acesteia.
Oficialii europeni recunosc că Bruxelles-ul nu poate împiedica guvernele ţărilor europene să încheie acorduri bilaterale, dar subliniază că acest lucru ar constitui un tratament selectiv. “Statele membre nu pot deschide graniţele doar pentru cetăţenii unei ţări, dar nu şi pentru toate ţările. Este fundamental”, a declarat în faţa europarlamentarilor săptămâna trecută, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson