Cauza celei mai intense explozii de lumină înregistrate vreodată în Univers
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Cercetătorii au descoperit cauza celei mai intense explozii de lumină înregistrate vreodată, dar această descoperire a deschis noi enigme, inclusiv una care pune sub semnul întrebării originea elementelor grele din univers, precum aurul.
Explozia, observată în 2022, s-a dovedit a fi rezultatul unei supernove, dar intensitatea sa extraordinară nu poate fi explicată doar prin acest fenomen. Teoria actuală sugerează că supernovele ar putea fi sursa elementelor grele din univers, cum ar fi aurul și platinul, însă în cazul acestei explozii, cercetătorii nu au găsit urme ale acestor metale prețioase, ridicând astfel întrebări despre modul în care sunt produse aceste elemente.
Profesoara Catherine Heymans de la Universitatea din Edinburgh și Astronomul Regal al Scoției, independentă de echipa de cercetare, a comentat că astfel de rezultate împing știința înainte, subliniind că universul este un loc uimitor și surprinzător. „Faptul că nu ne oferă răspunsurile pe care le dorim este minunat, pentru că ne permite să ne întoarcem la tablă și să gândim din nou pentru a veni cu teorii mai bune”, a spus ea.
Explozia a fost detectată de telescoape în octombrie 2022 și provenea dintr-o galaxie îndepărtată, la 2,4 miliarde de ani-lumină distanță, emițând lumină pe toate frecvențele. A fost deosebit de intensă în razele gamma, o formă mai penetrantă de raze X.
Durata exploziei de raze gamma a fost de șapte minute și a fost atât de puternică încât a depășit capacitatea instrumentelor care au detectat-o. Citirile ulterioare au arătat că explozia a fost de 100 de ori mai strălucitoare decât orice altceva înregistrat anterior, câștigându-și porecla printre astronomi de „Cel Mai Strălucitor Din Toate Timpurile” sau B.O.A.T.
Deși razele gamma sunt asociate cu supernovele explodante, luminozitatea acesteia a fost atât de mare încât nu a putut fi explicată ușor. Dacă ar fi fost o supernovă, ar fi trebuit să fie enormă, conform teoriei actuale.
Explozia a fost atât de luminoasă încât inițial a orbit instrumentele de pe Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA. Telescopul devenise operațional recent, și aceasta a fost o coincidență incredibilă pentru astronomi, având în vedere că explozii atât de puternice sunt estimate să se întâmple o dată la fiecare 10.000 de ani.
Pe măsură ce lumina s-a estompat, unul dintre instrumentele JWST a putut să observe că a avut loc, într-adevăr, o explozie de supernovă. Totuși, aceasta nu a fost la fel de puternică pe cât se așteptau cercetătorii. De ce, atunci, a fost explozia de raze gamma atât de intensă?
Dr. Peter Blanchard, de la Universitatea Northwestern din Illinois, SUA, co-lider al echipei de cercetare, nu știe răspunsul, dar este hotărât să afle. El plănuiește să rezerve mai mult timp pe JWST pentru a investiga alte rămășițe de supernovă.
Teoria că exploziile de supernovă și razele gamma nu sunt neapărat legate direct una de cealaltă și că ar putea fi procese separate este una dintre ipotezele luate în considerare de cercetători.
Cercetările, publicate în revista Nature Astronomy, continuă să exploreze aceste fenomene complexe, în încercarea de a răspunde la întrebările fundamentale despre universul în care trăim.