Canicula pune în pericol albinelor bondar

Getting your Trinity Audio player ready...

O nouă cercetare arată cum valurile de căldură afectează capacitatea albinelor bondar de a mirosi florile, ceea ce ar putea avea consecințe  asupra ecosistemelor și industriei agricole

În contextul temperaturilor extreme din ce în ce mai frecvente, care amenință viețile oamenilor, albinele bondar se confruntă cu un pericol neașteptat: pierderea capacității de a mirosi florile de care depind pentru hrană. Un studiu publicat astăzi în *Proceedings of the Royal Society B* arată cum valurile de căldură ar putea compromite grav abilitățile senzoriale ale acestor polenizatori esențiali, cu posibile efecte devastatoare asupra populațiilor lor și asupra industriilor umane care depind de ele.

“Rezultatele sunt destul de clare: există un efect al valurilor de căldură asupra fiziologiei albinelor bondar,” afirmă Coline Jaworski, ecolog de teren la Institutul Național Francez pentru Cercetare Agricolă, Alimentară și de Mediu, care nu a fost implicată în noul studiu. “Iar dacă aceste albine nu își pot găsi hrana eficient, impactul asupra culturilor pe care le polenizează poate fi dezastruos,” adaugă ea. “Dacă polenizatorii lipsesc câteva zile… nu există polenizare, nu se formează semințe și nu există descendenți – asta e tot.”

Albinele bondar sunt cruciale pentru polenizarea multor legume, fructe, nuci și leguminoase pe care le consumăm zilnic. Cu toate acestea, populațiile de albine au fost în declin de ani de zile, principalii factori fiind pierderea habitatului și schimbările climatice. Anul trecut a fost cel mai cald din istorie, iar schimbările climatice au intensificat valurile de căldură – perioade de temperaturi sufocante care pot dura zile întregi. Cercetările anterioare au corelat efectele schimbărilor climatice cu declinul populațiilor de albine, inclusiv secetele care reduc producția de polen și nectar, și căldura extremă care poate diminua mirosul și producția de nectar a florilor. Albinele bondar, adaptate la regiunile reci, cum ar fi Arctica și Alpii, ar putea întâmpina dificultăți în fața temperaturilor în creștere. Sabine Nooten, ecolog insectelor la Universitatea Julius Maximilians din Würzburg, a vrut să înțeleagă exact cum afectează aceste temperaturi crescute fiziologia polenizatorilor.

Studiul a testat 190 de albine bondar din două specii comune în Europa, Bombus pascuorum și B. terrestris. Cercetătorii au simulat un val de căldură, ridicând temperatura la 40°C pentru aproape 3 ore. Ulterior, antenele albinelor au fost expuse la arome florale comune, iar răspunsul electric al antenelor a fost măsurat. Expunerea la căldură a redus semnificativ răspunsul antenelor la toate cele trei mirosuri, uneori cu până la 80%. În majoritatea cazurilor, antenele expuse la căldură nu și-au recăpătat capacitatea de a percepe mirosurile nici după o perioadă de odihnă la temperaturi mai scăzute, sugerând că efectele valurilor de căldură asupra albinelor bondar ar putea fi de lungă durată, ceea ce este “destul de alarmant”, spune Nooten.

Studiul a relevat și faptul că specia sălbatică B. pascuorum este mai vulnerabilă la căldură decât B. terrestris. De asemenea, albinele lucrătoare, responsabile pentru colectarea hranei, s-au dovedit a fi mai sensibile la căldură decât masculii. Studiile viitoare ar trebui să analizeze dacă și alte specii de albine sau polenizatori, cum ar fi muștele hover, sunt afectate similar de căldură. Unele dintre acestea ar putea fi chiar mai vulnerabile decât albinele bondar, avertizează Jaworski. “Dacă acești polenizatori solitari, cum ar fi albina tâmplar, nu ies să colecteze resurse atunci când au nevoie, efectele ar putea fi devastatoare.”

Impactul schimbărilor climatice asupra polenizatorilor subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru a proteja atât aceste specii vitale, cât și ecosistemele și industriile agricole care depind de ele.

Sursă articol