- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Campanie de crowdfunding pentru instalarea senzorilor de monitorizare a calității aerului din România
Airly și Philips România au lansat campania de crowdfunding „România respiră – Vrem aer curat!” pentru instalarea senzorilor de monitorizare a calității aerului în cât mai multe orașe din țară. Cei care doresc, pot face donații sau pot achiziționa senzori, în cadrul campaniei, până pe 31 martie.
Campania se desfășoară în perioada 20 ianuarie – 31 martie 2020, pe pagina romaniarespira.ro, și are ca scop extinderea rețelei independente Airly de monitorizare a calității aerului din România, care oferă informații despre nivelul emisiilor de particule în suspensie (PM 10, PM2.5 și PM1) în timp real și gratuit, din zona în care senzorii sunt instalați, pe site sau în aplicația Airly pentru smartphone.
În cadrul campaniei, orice persoană poate dona (începând de la 5 lei) pentru achiziția unui senzor, apoi va alege în ce zonă a țării să fie instalat acesta. De asemenea, doritorii pot achiziționa un senzor Airly PM (360 de euro) sau unul Airly PM + GAZ (NO2 și O3) – 1360 de euro.
În plus, pentru fiecare senzor instalat într-o locație, Philips România va sponsoriza cel de-al doilea senzor Airly PM care va fi instalat în același oraș, mărind astfel suprafața monitorizată. Astfel, toate persoanele care se vor alătura cauzei, printr-o donație sau prin achiziția directă a unui senzor, vor primi un discount de 40% pentru achiziția unui purificator din gama Philips, care captează şi elimină din aer 99,97 % dintre alergeni. Aceştia includ polenul, acarienii, sporii de mucegai, părul de animale, fumul, bacteriile sau virusurile de până la 0,003 microni.
În campanie se pot implica și companii prin achiziția directă a unui senzor Airly PM sau PM + gaz și alegerea locațiilor în care vor fi instalați.
Airly, prima rețea independentă de monitorizare a calității aerului din România, a devenit funcțională la data de 1 octombrie 2018, creată de Philips România și Airly. Include în prezent 20 de senzori care monitorizează permanent nivelul emisiilor de particule în suspensie, PM 10, PM2.5 și PM1 în București, Brașov, Ploiești, Sinaia și Cluj. Recent, în luna decembrie 2019, a fost instalat și primul senzor de gaz, în localitatea Sintești, Strada Monumentului, din județul Ilfov, sponsorizat de Asociația pentru Schimbare Mama Natura.
Airly este o rețea independentă de măsurare a nivelului poluării din aerul de exterior, deja prezentă în 21 de țări. De la momentul lansării în România și până în prezent, senzorul situat în centrul Bucureștiului este cel mai accesat dintre toți cei 3.000 de senzori Airly din întreaga lume.
Senzor Airly în Copenhaga. Foto: Airly
“Scopul nostru este simplu: vrem să facem vizibil acest pericol invizibil, poluarea aerului, la nivel național. Rețeaua de senzori de monitorizare a calității aerului este utilă în orice țară și are un rol de informare și de conștientizare a oamenilor cu privire la aerul pe care îl respiră, dar și educativ în același timp prin măsurile de prevenție și de protecție necesare. Valorile înregistrate de la lansarea rețelei în România prin cei 20 de senzori instalați până în prezent au arătat depășiri frecvente, uneori record ale concentrațiilor maxime admise de lege pentru particulele în suspensie PM 10 și PM 2,5. Alături de Philips România, continuăm demersul de monitorizare a calității aerului și ne dorim să extindem rețeaua în toată țara prin campania România respiră – Vrem aer curat! Facem astfel un apel pentru implicarea cetățenilor, dar și a autorităților, ONG-urilor de mediu, companiilor pentru a extinde la nivel național rețeaua și a oferi acces la informații în timp real cu privire la aerul pe care îl respirăm. Problemele legate de poluarea aerului sunt în creștere și credem că este timpul să acționăm, să fim informați și să găsim soluții”, a transmis Wiktor Warchałowski, CEO Airly.
Campania este susținută de Asociația pentru Schimbare Mama Natura, Grupul de Acțiune Locală Berceni și ANSA Group.
sursa: green-report.ro