- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Camera Deputaților adoptă noua Lege a Pensiilor
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Dupa mai putin de trei ore de dezbateri, Camera Deputaților a adoptat noua Lege a Pensiilor într-o ședință desfășurată luni, continuând procesul început săptămâna trecută în Senat. Proiectul, aflat în procedură de urgență, a primit 199 de voturi “pentru”, 39 de voturi “împotrivă” și 15 abțineri.
Deputatul UDMR Eva Csep a subliniat necesitatea modificărilor în proiect pentru a crea o lege care să funcționeze mai eficient în viitor și să abordeze nevoile pensionarilor. Cu toate acestea, amendamentele propuse de UDMR nu au fost acceptate, generând dezacorduri în rândul deputaților. Deputatul a atras atenția asupra responsabilității față de cetățenii țării, menționând că o parte semnificativă a populației va fi afectată de modificările legislative.
Deputatul USR Cristian Seidler a criticat vehement proiectul, numindu-l “o minciună cap-coadă” și avertizând că acesta va crea un “haos bugetar”. Seidler a susținut că legea este nesustenabilă din punct de vedere financiar și va genera probleme în implementare. De asemenea, a accentuat discrepanțele în privința pensiilor speciale și necesitatea unei abordări echitabile a sistemului de pensii.
O modificare semnificativă adusă proiectului în timpul dezbaterilor a vizat pensiile celor care au lucrat în condiții grele de muncă, în urma protestelor minerilor. S-a decis că minerii vor putea să se pensioneze în continuare în condițiile actuale, cu o reducere a vârstei de pensionare cu 20 de ani pentru cei care au lucrat în subteran și cu 15 ani pentru cei care au lucrat la suprafață.
Proiectul adoptat de Camera Deputaților va putea fi contestat timp de două zile la Curtea Constituțională, după care urmează procesul de promulgare.
Partajează asta:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a imprima(Se deschide într-o fereastră nouă)