Getting your Trinity Audio player ready...
|
Călin Georgescu a reacționat joi seară la acuzațiile lansate de Ministerul ucrainean de Externe, atacând dur administrația de la Kiev și reluând narațiunea Kremlinului despre conflictul din Ucraina. Într-un discurs transmis la Realitatea Plus, Georgescu a făcut referiri la corupția liderilor ucraineni, a pus sub semnul întrebării legitimitatea președintelui Volodimir Zelenski, și a acuzat politicile acestuia de distrugerea Ucrainei și destabilizarea economică a Europei.
Georgescu: „Războiul este un conflict alimentat de Kiev”
În intervenția sa, Călin Georgescu a evitat să numească războiul din Ucraina drept o invazie sau agresiune a Rusiei, referindu-se la acesta drept „un conflict”. Această terminologie este una specifică propagandei ruse, care încearcă să minimalizeze caracterul agresiv al intervenției militare a Moscovei.
„Când spun că Ucraina va pierde bătălia dintre marile puteri, mă gândesc la faptul că administrația de la Kiev este doar un actor în filmul marilor regizori internaționali. Viața poporului ucrainean trebuia pusă înaintea intereselor de război, interese care ne-au decimat economic pe toți.”
Georgescu a mai susținut că Zelenski nu a făcut niciodată eforturi reale pentru pace, ci doar a cerut arme, și a criticat sprijinul acordat Ucrainei de către țările europene. În plus, acesta a menționat că Ucraina este un stat artificial, creat de marile puteri și că politica de la Kiev nu face decât să prelungească războiul, trimițând milioane de oameni în exil sau pe front.
Atac la Zelenski și acuzații de corupție la adresa Kievului
Pe lângă faptul că a pus sub semnul întrebării legitimitatea războiului purtat de Ucraina împotriva Rusiei, Călin Georgescu a lansat o serie de acuzații directe la adresa administrației de la Kiev, susținând că aceasta este profund coruptă și că a deturnat fonduri europene destinate ajutorului umanitar.
„Câte cazuri de înaltă corupție au existat în Ucraina de la începerea războiului? Câți bani europeni au fost furați de politicienii de la Kiev, în timp ce Europa și România încercau să ajute Ucraina?”
De asemenea, Georgescu a comparat situația politică din Ucraina cu cea din România, criticând faptul că Zelenski și Iohannis nu permit organizarea de alegeri libere.
Poziția față de comunitatea românească din Ucraina
Într-o altă direcție a discursului său, Georgescu a susținut că statul ucrainean nu respectă drepturile românilor din regiunile istorice și că diplomația de la Kiev nu are o reală deschidere spre democrație. Acesta a folosit o paralelă cu reacția autorităților ucrainene față de afirmațiile sale privind teritoriile românești.
„Este la fel cum se simt zeci de mii de români din Ucraina, profesori, familii, când văd că nici ei nu primesc prea mult respect pentru limba și istoria poporului român, popor care și-a deschis brațele și inima în fața valurilor de refugiați ucraineni.”
În același timp, el a subliniat că România a fost generoasă în primirea refugiaților ucraineni, dar că administrația de la Kiev nu a arătat recunoștință față de această susținere.
Teorii conspiraționiste și apel la naționalism
Călin Georgescu a încheiat declarația sa cu un apel la naționalism, afirmând că românii sunt ținuți intenționat în sărăcie pentru a fi „manevrabili” și că politicienii corupți încearcă să dezbine națiunea. Totodată, el a acuzat autoritățile că manipulează informațiile și fabrică știri false pentru a-l discredita.
„Dragi români, nu lăsați niciodată sistemul corupt să rupă legătura dintre noi. Ei vor să ne dezbine pentru că le este frică de noi. Suntem aproape de victorie, suntem aproape să ne reîntregim ca neam.”
La final, Georgescu a reluat teoria conspiraționistă conform căreia statul român ascunde adevărul despre tezaurul României, întrebând retoric dacă autoritățile au reușit să-l recupereze.
Georgescu adoptă un discurs pro-rus și anti-Kiev
Discursul lui Călin Georgescu conține elemente clare de propagandă pro-rusă, împrumutând retorica Moscovei despre Ucraina și prezentând războiul drept un conflict artificial, alimentat de Occident și de corupția liderilor ucraineni. Totodată, Georgescu atacă în mod direct legitimitatea regimului Zelenski, punând sub semnul întrebării alegerile democratice și independența Ucrainei.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.