Beneficiile surprinzătoare ale muzicii

Getting your Trinity Audio player ready...

Majoritatea dintre noi știm instinctiv puterea pe care muzica o are asupra stării noastre de spirit și energiei – mai ales atunci când ne străduim să trecem printr-un antrenament intens sau plângem ascultând o melodie de dragoste după o despărțire. Dar nu numai asta, cercetările sugerează că muzica poate aduce beneficii atât fizice, cât și mentale în numeroase feluri inclusiv reducerea stresului  și îmbunătățirea creativității, astfel, după parcurgerea acestui articol vei vrea să-ți faci un playlist preferat pe care să îl ai mereu la îndemână.

Contribuie la buna funcționare a creierului

 

Muzica activează aproape toate regiunile creierului și întărește conexiunile dintre diferite părți ale creierului. Deasemenea muzica ajută la îmbătrânirea armonioasă a creierului fiind totodată și un tratament excelent pentru cei cu demență și boala Alzheimer. Adulții mai în vârstă care se confruntă cu astfel de afecțiuni beneficiază adesea de terapia muzicală, deoarece îmbunătățește cogniția și abilitățile de comunicare.

Îmbunătățește performanța în sport

Muzica îmbunătățește motivația și performanța alergării, mersul cu bicicleta și accelerază recuperarea post-antrenament.Vrei o modalitate ușoară de a-ți depăși cel mai bun timp la alergare? Ascultă melodia ta preferată „de înviorare”. Te va ajuta să alergi mai repede și să-ți crești rezistența.Un studiu a arătat că, în timp ce mergeau cu bicicleta, participanții au muncit mai mult ascultând muzică energizantă. Alt studiu a constatat că ascultarea muzicii, în special a muzicii lente, după un antrenament poate ajuta corpul să se recupereze mai repede.

Îmbunătățește calitatea somnului

A fost deseori demonstrat că ascultarea muzicii clasice a fost un tratament eficient în cazul insomniilor fiind o alternativă ieftină la medicamentele pentru somn!

Sporește creativitatea

Studiile au arătat că ascultarea unei muzici pozitive, cum ar fi muzica clasică optimistă, poate îmbunătăți creativitatea ta.

Ajută oamenii să mănânce mai puțin

Un studiu a constatat că redarea unei muzici soft și reducerea luminilor pot ajuta oamenii să mănânce mai încet, consumând mai puțină mâncare la o masă.

Reduce stresul și alină simptomele depresiei

Cercetările au arătat că ascultarea muzicii poate reduce stresul prin declanșarea unor procese biochimice care calmează și linișteste. Atunci când te simți deprimat, muzica te poate ajuta să te ridici. Cu toate acestea, cercetările sugerează că tipul de muzică contează. Sunetele clasice și meditative sunt încurajatoare, în timp ce heavy metalul și techno-ul pot face ca simptomele depresive să fie și mai rele.

Îmbunătățește funcția vaselor de sânge

Oamenii de știință au descoperit că emoțiile pe care le experimentează pacienții în timp ce ascultă muzică au un efect sănătos asupra funcției vaselor de sânge. Și i-a făcut și mai fericiți.

Induce o stare meditativă

Ascultarea biturilor muzicale încete poate schimba viteza undelor cerebrale, creând o activitate a undelor cerebrale similară cu cea a unei persoane care meditează. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor migrenelor, sindromului premenstrual și chiar a problemelor comportamentale.

Îmbunătățește performanța cognitivă

Cercetările arată că muzica de fundal poate îmbunătăți performanța la sarcinile cognitive dar asta depinde dacă muzica îmbunătățește mai întâi starea emoțională a unei persoane.

Crește motivația

Studiile au arătat că muzica poate fii motivațională având puterea de a crește motivația atunci când vine vorba de sport și sarcini de muncă.

Ajută în cazul unei intervenție chirurgicale 

Un studiu a constatat că ascultarea muzicii a ajutat la relaxarea pacienților supuși intervențiilor chirurgicale cardiovasculare înainte de procedură.Nu numai că muzica este utilă înainte de operație, dar un alt studiu a constatat că ascultarea muzicii în pat după o intervenție chirurgicală a ajutat, de asemenea, la relaxarea pacienților.

Îmbunătățește starea de spirit la volan

Ascultarea muzicii în timp ce conduci poate avea un impact pozitiv asupra stării tale de spirit. Deci, dacă traficul îți crează o stare de iritare, pune-ți melodiile preferate!

Ajută oamenii să aibă performanțe mai bune în situații de stres major

Un studiu a constatat că jucătorii de baschet predispusi să joace slab sub presiune au fost semnificativ mai buni dacă au ascultat mai întâi muzică energizantă și veselă.

Reduce anxietatea la fel de mult ca un masaj

Un studiu a constatat că efectul muzicii asupra nivelurilor de anxietate este similar cu efectul obținerii unui masaj. Acum, imaginează-ți să primești un masaj cu muzică!

Menține inima sănătoasă

Studiile arată că ascultarea muzicii relaxante poate încetini ritmul cardiac și poate scădea tensiunea arterială.

Ajută pacienții cu cancer să gestioneze stresul și anxietatea

Studiile au arătat că muzica poate ajuta pacienții cu cancer să-și exprime sentimentele, să gestioneze stresul și să aline durerea fizică.

Ușurează recuperarea la pacienții cu accident vascular cerebral

Cercetătorii din Finlanda au ajuns la concluzia că atunci când pacienții cu accident vascular cerebral ascultau muzică timp de două ore pe zi, memoria verbală și atenția lor s-au îmbunătățit. De asemenea, erau mai pozitivi decât pacienții care nu ascultau muzică.

Îmbunătățește sistemul imunitar

Ascultarea muzicii poate ajuta la reducerea stresului și la inducerea stărilor de relaxare prin reglarea hormonilor noștri. Și acești hormoni ajută la funcționarea sistemului nostru imunitar.

Îmbunătățește starea de spirit

Un studiu din 2013 a constatat că muzica a ajutat oamenii să intre într-o stare de spirit mai bună și să intre în contact cu sentimentele lor.

Reglează sistemul nervos

Auzul unei muzici calme și relaxante scade hormonii de stres și eliberează hormonii de recompensă și relaxare.