- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
- Cum să reduci năpârlirea excesivă a animalelor de companie
- Festivalul Internațional de Poezie București – Ediția a XIV-a începe cu o conferință despre limba română susținută de Marco Lucchesi
Beethoven 250 | Recital de pian Mădălina Pașol
Sâmbătă, 12 decembrie, la ora 19, stagiunea camerală a Filarmonicii “George Enescu” propune un recital Beethoven susținut de pianista Mădălina Pașol.
„Recitalul Beethoven 250 era programat pentru luna martie dar a fost amânat din cauza pandemiei. Acum, am bucuria și imensa onoare să îl pot susține, chiar în imediata apropiere a zilei de 17 decembri 2020, când se împlinesc cei 250 de ani de nașterea mare-lui compozitor.
În această perioadă atât de dificilă pentru omenire, în care inteligența artificială în-cearcă să detroneze omul, îmi doresc să putem face încă un pas către profunda înțelegere a mesajului muzicii clasice universale, dedicând câteva momente din cotidianul nostru forței creatoare a lui Beethoven. Astfel, sunt sigură că vom putea percepe, mai plenar și mai profund, legătura pe care arta o stabilește cert între omenire si divinitate!” (Mădălina Pa-șol)
Sâmbătă, 12 decembrie, ora 19, Ateneul Român
Recital de pian Mădălina Pașol
În program lucrări de Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Sonata în Do major,nr. 21, Op. 53 – Waldstein
Sonata în Do minor, Nr. 32, Op. 111
Sonata în do diez minor “quasi una fantasia” nr. 14, Op.27, nr. 2, Sonata lunii
Pianista Mădălina Paşol a absolvit Liceul de muzică „George Enescu” din București, apoi Universitatea de Arte din Berlin (prof. Georg Sava şi prof. Pascal Devoyon). A obţinut bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium – NaFög” a Senatului Cultural German pentru cursurile de master, precum şi diploma de pianist concertist. De asemenea, a beneficiat de burse acordate de Fundaţia „Paul Hindemith”, Universitatea de Arte din Berlin, Fundaţia „Georg Schumann”. A fost distinsă cu premii la Concursul Internaţional pentru pian „Fer-ruccio Busoni”, Concursul Internaţional ARD – München şi a obţinut Marele Premiu la Con-cursul Internaţional de concerte Târgu Mureş. S-a perfecţionat la numeroase cursuri de mă-iestrie susţinute de Karl Leygraff, György Sebök, Claude Frank, Wladimir Merdjanoff, Lud-mila Popişteanu, Stela Drăgulin, Günther Ludwig, Andrej Ijinsky. În turneele sale, pianista a concertat ca solistă, sau în formaţii camerale împreună cu solişti şi artişti de renume mondial precum clarinetistul Giora Feidmann la Filarmonica din Berlin, Jakov Kreizberg şi Orchestra Operei Comice din Berlin, Orchestra Universităţii de Arte din Berlin. În România, Mădălina Paşol a concertat cu filarmonicile din Arad, Constanţa, Ploieşti, Craiova, Târgu Mureş, cu Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române. În perioada 2010 – 2014 a fost doctorandă şi cadru didactic al Universităţii de Muzică din Bucureşti.
Din anul 2014, Mădălina Paşol este preşedintele Institutului de Arte, care promo-vează artişti români şi valori culturale naţionale. În 2016 pianista a colaborat cu Music Film Festival – ARCUB și a debutat ca pianist de jazz în cadrul Jazz Festival Ferentari iar în 2017 a concertat alături de Orchestra Națională Radio la Festivalul Internațional „George Enescu”.
Recitalul va putea fi ascultate pe pe pagina de Facebook a Filarmonicii, (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw)
Accesul este gratuit.
Biroul de presă
www.fge.org.ro
info@fge.org.ro