- Peste 3.000 de profesori solicită transferul gestionării burselor sociale către serviciile de asistență socială
- Băncile europene se confruntă cu o provocare majoră în fața rivalelor din SUA
- Taylor Swift câștigă patru trofee la MTV European Music Awards 2024
- Sondaj CIRA: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, favoriți pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale
- Meridian strânge semnături pentru declanșare a unui conflict de muncă la Autoritatea Vamală
Băncile europene se confruntă cu o provocare majoră în fața rivalelor din SUA
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Băncile europene se confruntă cu noi dificultăți în efortul de a reduce decalajul de profitabilitate față de marile instituții financiare americane, pe măsură ce administrația Trump pregătește o nouă serie de măsuri de dereglementare a sectorului bancar din SUA, relatează presa de peste Ocean. Diferențele de reglementare, în combinație cu politicile de reducere a taxelor în SUA, ar putea crea un avantaj major pentru băncile americane, consolidându-le poziția dominantă în piață, în special în sectorul bancar de investiții.
După criza financiară din 2008-2009, băncile din zona euro și Marea Britanie au fost afectate de economii slabe și de o profitabilitate scăzută, în timp ce rivalele americane, cum ar fi JPMorgan, Goldman Sachs și Morgan Stanley, au înregistrat o creștere a cotei de piață și o performanță bursieră superioară. Astfel, săptămâna aceasta, indicele STOXX Europe 600 Banks a scăzut cu peste 1%, în timp ce acțiunile băncilor americane au continuat să crească.
David Materazzi, CEO al platformei de tranzacționare Galileo FX, explică faptul că politicile de dereglementare și reducerile de taxe din SUA sprijină băncile americane în creșterea volumului de credite și optimizarea capitalului, un avantaj considerabil în fața băncilor europene, constrânse de reglementări stricte și rate scăzute ale dobânzilor. În prezent, Banca Centrală Europeană estimează un randament al capitalurilor proprii de aproximativ 5% pentru băncile din zona euro, față de 10% pentru cele din SUA.
Politicienii europeni urmăresc îndeaproape potențialele modificări de reglementare din SUA. Karin Keller-Sutter, ministrul elvețian de finanțe, a discutat cu omologul său britanic despre viitorul reglementării bancare în SUA, subliniind importanța unui echilibru între competitivitate și stabilitate pentru a proteja economia globală.
Industria bancară americană se așteaptă la o relaxare a normelor de capital și la simplificarea procesului de aprobare pentru fuziuni, dar și la posibile modificări ale legii Dodd-Frank din 2010, care a fost implementată pentru a proteja sistemul financiar după criza din 2008. Relaxarea acestor norme ar permite băncilor americane să acceseze mai ușor piața de fuziuni și achiziții, un domeniu în care băncile europene se vor afla în dezavantaj.