Balerina, în regia lui Lukas Dhont, din 15 februarie în cinematografe

Înainte de Valentine’s Day, miercuri, 13 februarie,  filmul Balerina a avut avanpremiera la Cinema Elvire Popesco.

Balerina spune povestea unei adolescente trans care-și dorește cu ardoare să devină expresia absolută a feminității – își dorește să fie balerină. Însă în drumul ei către devenire se izbește de bariera fizică și emoțională a incompatibilității dintre fizic și identitate: trupul ei nu se mulează atât de ușor pe disciplina strictă a baletului deoarece a fost născută băiat. Astfel că, lupta cu sine din sala de dans este dusă la un alt nivel, regizorul filmului afirmând curând pentru News.ro că “Baletul este folosit ca metaforă pentru o societate împărţită în roluri pentru bărbaţi şi roluri pentru femei. Este un soi de basm pe care sunt bazate în general spectacolele de balet. Iar noi, avem un personaj tânăr care încearcă să îşi găsească drumul în acest sistem binar.(…) Nu vrem să facem un film despre balet, ci despre efectele pe care le are asupra corpului şi despre această imagine mai largă, această metaforă.”

În universul lui Dhont, prin dans, o adolescentă luptă cu sine, iar filmul devine un „ un coming-of-age trans dramatic, empatic și puternic” după cum spune Indiewire. “Nu l-aş descrie ca un statement. A fost important pentru mine ca, prin dezvoltarea acestui film, să creez un portret al unei unei singure fete transgender, fără a încerca să fie un model. Dacă ar fi un statement, l-aş considera un film cumva activist, pe când prefer să îl consider un portret artistic al cuiva” susține regizorul.

Balerina a obținut anul trecut la Cannes nu mai puțin de 4 premii: Premiul Caméra d’Or oferit pentru cel mai bun debut și pe care în trecut l-au obținut regizori precum  Jim Jarmusch, Corneliu Porumboiu, Ildikó Enyedi, Jaco Van Dormael, Jafar Panahi, Naomi Kawase și Steve McQueen; Premiile pentru Cea mai bună interpretare (Victor Polster) și Premiul FIPRESCI (al criticii) în secțiunea Un Certain Regard și Premiul Queer Palme. Queer Palme se oferă pe croazetă din anul 2010 filmelor care fac parte din selecția oficială a festivalului sau din următoarele categorii: Un Certain Regard, Semaine de la Critique, Quinzaine des Réalisateurs și ACID și care sunt relevante pentru comunitatea LGBTQ. Alături de Premiul Teddy oferit la Berlin și Leul Queer de la Veneția, Queer Palm este un premiu internațional important dedicat în special cinema-ului LGBT. Astfel, Balerina se alătură unor filme cu ecou precum Laurence Anyways (r. Xavier Dolan), Stranger by the Lake (r. Alain Guiraudie), Carol (r. Todd Haynes) și 120 BPM (r. Robin Campillo).

Filmul a fost foarte bine primit la nivel internațional de critici de film, dar a fost și criticat de numeroase persoane transgender și experți în drepturile omului, din România și alte țări.

Patrick Brăila, co-președintele ACCEPT: „Acest film reflectă experiența individuală a unei persoane transgender, care nu este reprezentativă pentru experiența majorității persoanelor transgender, mai ales cele din România. Deși tranziția medicală este importantă, identitatea unei persoane trans nu se reduce la ea, ci o depășește cu mult. Identitatea de gen transgender este sentimentul lăuntric conturat de percepția individuală a persoanei asupra sinelui. Acceptarea din partea celorlalți, validarea socială a identității, recunoașterea juridică din partea statului prin modificarea actelor de stare civilă contribuie la bunăstarea persoanelor trans. Contrar mesajului transmis de film, persoanele transgender care parcurg tranziția hormonală, bucurându-se de sprijinul celor apropiați, ajung la o stare fizică și emoțională semnificativ mai bună decât înainte de începerea ei.

Filmul se lansează pe 15 februarie în cinematografe în București, Suceava, Arad, Iași, Constanța, Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca, Timișoara, Reșița, Caransebeș, Petroșani, Târgu Mureș, Pitești, Botoșani, Bârlad, Slobozia și Brăila.