- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
- Garduri solare, nouă inovație pentru producția de energie verde
- Dacia demarează un program de concedieri voluntare
- Ordinea internațională amenințată la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece
Avertisment FBI: Aplicația rusească „FaceApp” reprezintă o „potențială amenințare de securitate”
FBI avertizează că aplicația rusească de smartphone „FaceApp” reprezintă o „potențială amenințare de securitate (contraspionaj)”, împreună cu alte aplicații similare dezvoltate în Rusia, informează BBC.
Precizarea a fost făcută în cadrul unui răspuns oficial al FBI, ca urmare a unei interpelări venite din partea senatorului american Chuck Schumer, ce solicitase o investigație legată de această aplicație.
„Considerăm orice aplicație mobilă sau produs similar, care e dezvoltat în Rusia, cum este și FaceApp, drept o potențială amenințare de securitate (contraspionaj)”, se arată în răspunsul FBI.
Biroul Federal de Investigații al SUA va verifica, de asemenea, dacă această aplicație, extrem de populară, a fost folosită de guvernul rus pentru a se amesteca în alegerile din Statele Unite.
Aplicația le permite utilizatorilor să arate mai tineri sau mai bătrâni în fotografii și colectează, în acest sens, informații ale utilizatorilor „pe baza datelor pe care produsul le colectează, a politicilor privind intimitatea şi condiţiile de utilizare şi a mecanismelor legale aflate la dispoziţia guvernului rus care permit acces la date pe teritoriul Rusiei”, după cum a precizat, conform Agerpres, directorul adjunct al FBI Jill Tyson.
Astfel, condiţiile de utilizare ale FaceApp îi permit dezvoltatorului acestui software să împărtăşească date fără consimţământ. În plus, utilizatorii trebuie să acorde aplicaţiei acces deplin şi irevocabil la aproape toate fotografiile şi datele de pe telefonul mobil, apărând riscul ca dezvoltatorii să distribuie informaţii unor terţe părţi.
Aplicația FaceApp a fost dezvoltată de compania Wirelss Lab, cu sediul în Sankt Petersburg, Rusia. Compania a negat că vinde orice fel de date unor terțe părți.