×

Avertisment dur din partea unui fost comandant NATO: Statele Unite ar putea retrage trupele din România

Avertisment dur din partea unui fost comandant NATO: Statele Unite ar putea retrage trupele din România

Generalul Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa, a lansat un avertisment cu implicații majore pentru securitatea flancului estic al NATO: militarii americani dislocați la baza Mihail Kogălniceanu ar putea fi retrași, ca parte a unui plan de reducere a cheltuielilor bugetare al administrației de la Washington.

Trupele de rotație, primele vizate de planurile de retragere

Într-un interviu acordat postului Digi24, Ben Hodges a declarat că este foarte probabil ca soldații americani care se află în misiuni temporare – pe perioade de șase luni, nouă luni sau un an – să fie primii vizați de retragere. Aceste trupe de rotație, susținute prin fonduri alocate prin Inițiativa Europeană de Descurajare (EDI), sunt staționate în special în Polonia, România și țările baltice, iar reducerea acestora ar afecta vizibil prezența militară americană în regiune.

„La Mihail Kogălniceanu, vorbim aproape în totalitate despre trupe terestre. Îmi imaginez că trupele de acolo ar putea fi incluse în planul de retragere”, a precizat Hodges.

Critici dure la adresa administrației Trump

Generalul american a criticat în termeni categorici actuala administrație Trump, calificând drept „naiv” și „incompetent” modul în care Washingtonul abordează relația cu Rusia. „Cred că administrația a greșit din start strategia față de Kremlin. Fie sunt naivi, fie incompetenți, iar rușii văd asta. Din păcate, mesajul pe care îl trimitem prin astfel de decizii este că Europa nu mai este pe o poziție de forță”, a spus Hodges.

El a avertizat că o eventuală retragere a trupelor americane din România și din alte țări est-europene ar transmite un semnal de slăbiciune în fața Moscovei și ar pune presiune suplimentară pe aliații europeni. „Europa nu trebuie să mai aștepte să fie invitată la masă, ci trebuie să își construiască propria masă”, a mai spus fostul comandant NATO.

Ce înseamnă retragerea pentru România

Conform datelor oficiale ale Ministerului Apărării Naționale, aproximativ 1.700 de militari americani sunt în prezent dislocați în România, în principalele baze de la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii. O retragere parțială sau totală a acestora ar afecta grav postura de descurajare a NATO la Marea Neagră și ar slăbi capacitatea de reacție rapidă în eventualitatea unei escaladări a tensiunilor în regiune.

În acest context, declarațiile generalului Hodges ridică semne de întrebare cu privire la direcția politicii externe americane și la modul în care România își poate asigura în continuare securitatea strategică într-un peisaj geopolitic tot mai incert.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura