Autoritățile elene confirmă că majoritatea incendiilor au fost provocate

Cele mai multe dintre cele 667 incendii care au izbucnit în Grecia în ultimele săptămâni au fost provocate “de mână omenească”, a declarat Vassilis Kikilias ministrul grec responsabil cu criza climatică.

Pe măsură ce Grecia iese dintr-o perioadă fără precedent de 15 zile de incendii devastatoare cauzate de valuri de căldură, amploarea distrugerii iese în sfârșit la iveală.

Deși condițiile meteorologice au fost diferite față de orice alt an – experții numind primele trei săptămâni ale lunii iulie cele mai călduroase din istorie – guvernul a afirmat vineri că majoritatea incendiilor ar fi putut fi prevenite.

Ministrul grec al crizei climatice și protecției civile, Vassilis Kikilias, a declarat pentru reporteri: “În această perioadă, au izbucnit 667 de incendii, adică mai mult de 60 de incendii pe zi, aproape peste tot în țară. Din păcate, majoritatea au fost provocate de mână omenească, fie din neglijență criminală, fie intenționat.

Kikilias a afirmat că, în anumite locuri, incendiile au izbucnit în numeroase puncte foarte apropiate în același timp, sugerând implicarea unor incendiatori dornici să răspândească focul mai departe.

El a adăugat: “Diferența față de ceilalți ani au fost condițiile meteorologice. Schimbările climatice, care au dus la o valoare istorică și fără precedent a valului de căldură, sunt evidente. Au fost foarte puține zile în care vremea extremă nu a fost combinată cu vânturi puternice.”

Meteorologii nu au înregistrat niciodată până acum temperaturi atât de ridicate pe o perioadă atât de lungă în Grecia. Cu excepția insulelor din Marea Egee și Marea Ionică, s-au înregistrat temperaturi maxime pentru ultimii 15 ani.

În această săptămână, Organizația Meteorologică Mondială și Serviciul European pentru Schimbările Climatice Copernicus au descris luna iulie ca fiind cea mai călduroasă lună din istorie. ONU a afirmat, de asemenea, că este clar că nu a existat niciodată o lună atât de călduroasă.

António Guterres, secretarul general al ONU, a cerut măsuri îndrăznețe și imediate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adăugând: “Dovezile sunt pretutindeni. Omenirea a declanșat distrugerea. Acest lucru nu trebuie să inspire disperare, ci acțiune.”

Incendiile au ucis trei oameni și au rănit alți 74. Miercuri, forțele armate grecești au anunțat trei zile de doliu după ce doi piloți de la forțele aeriene au fost uciși în timp ce încercau să stingă flăcările cu avionul lor cu apă înainte ca acesta să se prăbușească pe insula Evia.