- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Au fost decernate premiile de excelență la Gala Operelor Naționale
Sopranele Nelly Miricioiu și Eugenia Moldoveanu, compozitorul și dirijorul Cornel Trăilescu și maestrul de cor Stelian Olariu au fost onorați cu premii de excelență la Gala Premiilor Operelor Naționale, desfășurată duminică, la Opera Națională București (ONB).
Marele Premiu al Galei i-a revenit sopranei de origine română Nelly Miricioiu, distincția fiindu-i înmânată de principele Radu al României.
"Întotdeauna am iubit și am prețuit tradiția românească. Și dacă într-un fel mic am putut să contribui la această bogăție, viața mea și-a găsit cursul", a mărturisit artista.
Acesteia i-a fost conferit și titlul de "Cetățean de Onoare" al municipiului Iași. Distincția, oferită de primarul Mihai Chirică, a fost înmânată de directorul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei.
În cadrul Galei, juriul, format din muzicologul Anca Florea, criticul de balet Vivia Săndulescu, muzicologul Luminița Arvunescu, scenograful Viorica Petrovici, criticul muzical Costin Popa și dirijorul Horia Andreescu, a acordat 15 premii.
Premiul pentru cel mai bun spectacol de operă, înmânat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a revenit montării "Carmen" de Georges Bizet, regia Karel Drgac, Opera Națională Română Iași.
Edilul Bucureștiului a atras atenția asupra responsabilității de a investi în cultură.
"Un leu investit în cultură se transformă în nestemate. Niciodată un buget alocat culturii nu este pierdut. Avem o mare responsabilitate, iar România întotdeauna a învins prin cultură, prin tradiție, prin pasiune, prin astfel de oameni", a spus Gabriela Firea.
Premiul pentru "Cel mai bun solist liric", înmânat de soprana Silvia Voinea, a revenit baritonului Florin Estefan, managerul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, pentru rolul Oneghin din spectacolul "Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski, "Cea mai bună solistă lirică" fiind desemnată mezzosoprana Maria Jinga de la Opera Națională București pentru rolul Dorabella din spectacolul "Cosi fan tutte" de Wolfang Amadeus Mozart; distincția a fost înmânată de Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO.
Premiul pentru "Cel mai bun spectacol pentru copii", înmânat de tenorul Florin Diaconescu, a revenit spectacolului "Prințul Árgyélus" de Peter Toth, regia Istvan Albu, Opera Maghiară Cluj-Napoca, iar "Cel mai bun spectacol din creația românească" a fost considerat "Enesciana", regia și coregrafia Horațiu Cherecheș, de la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța.
Premiul special al juriului, înmânat de balerina Ileana Iliescu, a fost decernat maestrului coregraf Carlos Vilan, pentru cea mai bună coregrafie-divertisment opera "Carmen" de Georges Bizet, la Opera Națională Română Iași.
Premiul pentru "Cel mai bun debut liric feminin", oferit de consilierul prezidențial Sergiu Nistor, a revenit Luciei Mihalache, pentru rolul Carmen din opera "Carmen" de Georges Bizet, Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța, iar "Cel mai bun debut liric masculin" a fost considerat Horia Sandu, pentru rolul Rocco din spectacolul "Fidelio" de Ludwig van Beethoven, Opera Națională București.