- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
- Garduri solare, nouă inovație pentru producția de energie verde
Artiștii și ceilalți lucrători din sectorul cultural denunță schema de ajutor de stat prezentată de Ministerul Culturii
Artiștii și ceilalți lucrători din sectorul cultural denunță schema de ajutor de stat prezentată de Ministerul Culturii, care oferă sprijin doar organizatorilor de evenimente. Reprezentanții acestora au precizat, joi, într-o conferință de presă, că situația din domeniu este disperată, iar artistul ar trebui să fie beneficiarul principal al ajutorului de stat. Aceștia spun că, dacă în continuare nu vor fi luați în seamă, ar putea recurge la proteste de stradă.
Conferința a fost organizată de Asociația MUZE – Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans, ALIS – Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolului, de Patronatul Producătorilor, Organizatorilor de Spectacole și Impresarilor Artistici din România,
reprezentanți ai firmelor de scenotehnică reprezentanți ai managerilor și organizatorilor de spectacole, artiști.
Aceștia acuză Ministerul Culturii de manipulare și de faptul că a mimat dialogul cu reprezentanții industriei. Potrivit acestora, a existat un grup de lucru care a lucrat o lună și jumătate, au fost înaintate o serie de propuneri și că toate au fost ignorate, iar ministerul a venit din nou cu shema propusă și în luna noiembrie și care e generat protestele artiștilor.
Este vorba despre o schemă de ajutor prin graturi acordate doar organizatorilor de evenimente. Proiectul poate fi consultat aici.
„Așa-zisa schemă de ajutor de stat a apărut în luna noiembrie, în momentul în care am contestat-o. Era vorba de 100 de milioane de euro fonduri pentru organizatorii de concerte, despre care spuneau că ar avea să beneficieze tot sectorul cultural. Atunci premierul Ludovic Orban mi-a transmis că dorește să repare acest lucru. A urmat o întâlnire cu vicepremierul Raluca Turcan la guvern, s-a făcut un grup de lucru, care a muncit o lună și jumătate să identifice toți actorii din sectorul cultural care nu fuseseră incluși”, a explicat actorul Tudor Chirilă.
Artiștii contestă modul de acordare a ajutorului, care va fi dat organizatorilor de evenimente, în procente diferite, cei mai mulți bani urmând să ajungă la marile festivaluri. Abia de la acești organizatori ar urma să ajungă, indirect, bani către artiști, tehnicieni și ceilalți lucrători din domeniu, pentru serviciile pe care le vor presta.
Tudor Chirilă a subliniat că „sectorul cultural nu are nevoie de bani pentru proiecte viitoare, ci pentru ceea ce nu s-a putut întâmpla, ceea ce se numește compensare, așa cum s-a întâmplat în toate țările Europei și care să fie un ajutor distribuit nu prin intermediere, ci direct pentru toți”, a precizat Chirilă.
„Este revoltător ca după o lună de zile să fim în același loc, să fim mințiți de Ministerul Culturii”, a mai spus el.
Ministerul Culturii este acuzat că, deși a promis că va reprezenta sectorul cultural în relația cu celelalte ministere, nu a trimis nicio propunere din cele la care s-a lucrat în grupul de lucru către Finanțe sau Economie, iar în final a scos în dezbatere schema de ajutor contestată și le-a transmis celor nemulțumiți să se adreseze „ministerelor de resort”.
„Ni s-a spus că nu mai ține de Ministerul Culturii. Am fost la Ministerul Economiei, unde am discutat cu ministrul Claudiu Năsui și cu un secretar de stat și am aflat acolo că niciuna din propunerile de la Ministerul Culturii nu ajunsese la ei”, a precizat Chirilă.