- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Începe Festivalul “Hunedoara Lirică”
Artişti din 14 ţări vor evolua, timp de două săptămâni, până pe 20 iulie, pe scenele Festivalului internaţional de operă şi muzică clasică “Hunedoara Lirică”, o manifestare culturală ce include 11 spectacole, ce se vor desfăşura în aer liber sau în sală, în opt locaţii diferite, între acestea numărându-se Castelul Corvinilor din Hunedoara sau Palatul Magna Curia din Deva.
Evenimentul cultural face parte din seria acţiunilor organizate, cu prilejul anului centenar, de Teatrul de Artă Deva şi Consiliul Judeţean Hunedoara, iar primul spectacol – “Nunta lui Figaro”, de Mozart, s-a desfăşurat luni seara, în sala teatrului din Deva, cu casa închisă.
“Muzica este vibraţie şi inspiraţie, dar are şi forţa puternică de a uni diverse culturi şi popoare. Muzica dărâmă bariere, fiind liantul cel mai de preţ al umanităţii. Prin această ediţie a Festivalului ‘Hunedoara Lirică’, Teatrul de Artă din Deva dă startul unei epopei culturale care va face din judeţul Hunedoara o destinaţie universală. Mă bucur foarte mult că suntem organizatorii acestui festival. Vom avea spectacole la Deva, Hunedoara, Petroşani, Brad, Simeria şi Orăştie, pentru ca tot mai mulţi melomani să se poată bucura de muzică, pentru că ea ne face mai buni şi ne uneşte în acest An al Centenarului Marii Unirii“, a declarat marţi, directorul festivalului, Mihai Panaitescu.
În fiecare seară, până pe 20 iulie, publicul meloman va avea ocazia să asculte artişti recunoscuţi pe plan mondial în producţiile de operă “Nunta lui Figaro” şi “Bastien şi Bastienne” de Mozart sau în “Trubadurul” şi “Macbeth”, de Giuseppe Verdi.
“Avem bucuria de a-i avea ca invitaţi pe Anooshah Golesorki, un bariton faimos care a avut 14 stagiuni la Metropolitan Opera, iar în ‘Trubadurul’ vine Micheil Sheshaberidze, tenorul care a cântat la Arena di Verona. De asemenea, o avem invitată pe Sanja Anastasia, care a cântat în ‘Aida’ la Arena di Verona şi pe Catarina Lal, titulara rolului din ‘Macbeth’, ca să prezint doar câteva nume ale artiştilor invitaţi. În gala de operă sunt prezenţi toţi artiştii din cadrul festivalului, alături de orchestra şi corul Operei din Ruse (Bulgaria), sub bagheta dirijorului Juan Cantarell. Sunt o pleiadă de artişti de care ne bucurăm şi sperăm că publicul va fi alături de noi într-o comuniune artistică, prietenească şi muzicală“, a arătat directorul artistic al festivalului, basul Theodore Coresi.
Organizatorii festivalului aduc în atenţie şi un spectacol dedicat copiilor cu opera “Bastien şi Bastienne”, compusă de Mozart la vremea când acesta avea 12 ani.
“Un copil compozitor oferă copiilor o lucrare frumoasă, în regia Norei Tiu Chiriac de la Universitatea din Oradea”, a precizat Theodore Coresi.
În plus, corul de copii al Liceului de Artă din Deva, condus de profesorul Călin Sân, va evolua în “Nunta lui Figaro”, prestaţia lor fiind deja aplaudată îndelung de public, luni seara, încă de la primul spectacol.
În ceea ce priveşte principalele puncte din programul festivalului, opera “Nunta lui Figaro” va fi prezentată marţi seara pe scena teatrului din Petroşani, urmând ca miercuri, la Palatul Magna Curia Deva să aibă loc spectacolul “Macbeth”, de Verdi, alături de Opera din Ruse (Bulgaria).
“Trubadurul” de Verdi, cu orchestra şi corul Operei de stat din Ruse, dirijată de Juan Cantarell, va putea fi urmărit în aer liber, pe 14 iulie, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, în acelaşi loc fiind programat, pe 18 iulie, show-ul muzical istoric “Principele”, realizat de o companie din Ungaria.
Festivalul se va încheia cu două spectacole în aer liber susţinute la Deva şi Castelul Corvinilor, de Corul de copii Busan Bukgu, din Coreea de Sud.
“Este un festival care este aşteptat de foarte mulţi oameni, avem deja şi turişti din Germania, Austria şi Marea Britanie care şi-au anunţat prezenţa la spectacole. Este cel mai însemnat eveniment cultural din judeţul Hunedoara, iar efortul de organizare este uriaş. Avem o echipă care lucrează ca un comandament la acest festival. (…) Sunt artişti din 14 ţări, sunt aproape 200 de oameni implicaţi direct în spectacole, la care se adaugă personalul tehnic, care nu este de neglijat“, a explicat directorul evenimentului cultural, Mihai Panaitescu.
“Festivalul nostru ia amploare şi, se pare că, după Festivalul ‘George Enescu’ de la Bucureşti, este cea mai mare desfăşurare de forţe în domeniul operei şi al muzicii clasice din România. Sperăm să rămânem măcar la acest nivel şi în ediţiile viitoare, el identificând judeţul Hunedoara ca pe un reper cultural“, a conchis directorul manifestării culturale.