- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
APROAPE – Clasic și Jazz, colaj de emoție
Călătorie muzicală în timp, istorii și istorisiri, „atunci” și „acum”, colaj de emoție, nonconformism, muzică clasică și jazz #substele.
4 septembrie, ora 20.00
București, str. Sfântul Ștefan nr. 24
Bilete online: https://eventbook.ro/music/bilete-aproape-clasic-jazz-damian-draghici-vlad-maistorovici
În program:
✨ Recital VLAD MAISTOROVICI & DIANA IONESCU (vioară, pian)
Erich Wolfgang Korngold – 4 Piese din muzica incidentală la „Mult zgomot pentru nimic” de Shakespeare
Ciprian Porumbescu – Balada
Camille Saint-Saëns – Introducere și Rondo Capriccioso
✨ Recital DAMIAN DRĂGHICI și Taraful lu’ Damian
Muzică lăutărească veche, „jazz-ul nostru românesc”
*** VLAD MAISTOROVICI, nonconformist violonist-compozitor-dirijor, are o activitate internațională ca solist și muzician de cameră, cu un repertoriu care se întinde de la Bach la Turnage, prin Enescu și Freddie Mercury. Compozițiile sale sunt interpretate de orchestre și artiști de talie mondială.
Ca solist concertist, interpretările lui Vlad Maistorovici se bazează pe ”siguranță tehnică, dublată de diponibilitatea artistică de a împinge barierele până ce ies scântei” (Musicweb International despre debutul său la Wigmore Hall Londra). Laureat al concursurilor internaționale, a concertat pe mari scene ale lumii, cum ar fi Wigmore Hall Londra, Purcell Room, Queen Elisabeth Hall, Cadogan Hall, The Sage Gateshead, Salle Flagey Bruxelles, Kulturhaus Helferei Zurich, Sala Mare a Conservatorului din Sankt Petersburg, Merkin Hall New York, Ateneul Român.
Compozițiile lui Vlad Maistorovici sunt căutate și apreciate. ”Atrăgătoare și răsunătoare” (Musical America), plină de ”contraste vii” (London Financial Times) și caracterizată prin ”plasticitate a exprimării”, muzica sa figurează în repertoriul unor orchestre și artiști de talie mondială.
*** DIANA IONESCU, pianistă, ambasadoare a culturii române peste hotare și premiată pentru contribuția sa la relațiile româno-britanice, este considerată una dintre cele mai fermecătoare interprete ale generației sale. (www.icr.ro)
Câștigătoare a Marelui Premiu a Concursului Internațional de Pian George Enescu 2001, și ultimul pianist român care a reușit această performanță, Diana Ionescu se bucură de o activitate internațională ca solistă, muzician de cameră, educator și director de festival. A fost distinsă cu Premiul Alexis Weissenberg și Premiul EWLE al Radioului Elvețian pentru Best Live Recording, Premiul II la Missouri Southern International Piano Competition SUA și Concursul Internațional Lory Wallfisch, Glass Sellers Trophy și Premiul I la Romantic Piano Competition Londra, cât și cu Diploma Ambasadorului pentru servicii aduse culturii românești în străinătate.
A apărut ca solistă, în recitaluri sau ca muzician de cameră pe marile scene ale lumii, ca Wigmore Hall, Purcell Room, Queen Elisabeth, Royal Festival Hall, Barbican Hall, LSO St. Luke’s, St. Martin in the Fields, Royal Opera House Covent Garden, The Sage Gateshead, CBSO Birmingham, St. George’s Bristol, Salle Flagey Bruxelles, Chapelle Reine Elisabeth, Conservatorul din Bruxelles, Teatro La Fenice Veneția, Atheneul Român, Sala Radio, Merkin Hall New York. Este invitată a festivalurilor internaționale Progetto Martha Argerich Lugano, Verbier Festival, St. Prex Classics, Kammermusikfest Sylt 2014, Highgate International Chamber Music Festival, Beethoven Festival London, Newbury Spring Festival, Shakespeare Festival, Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional Sibiu/Hermannstadt, Kyoto Young Musicians.
Pentru toate aceste realizări, i s-a decernat „Diploma Ambsadorilor” pentru contribuţia la parteneriatul cultural româno-britanic (22 octombrie 2011).(www.icr.ro)
*** DAMIAN DRĂGHICI ar putea reprezenta cu usurință definiția sentimentului de uimire, de încurcătura în gânduri, de bruiere a simțurilor, în cel mai bun și profund sens. Este un muzician desăvârșit, ce poate îmbina diverse și numeroase stiluri muzicale, într-un ansamblu sonor sofisticat.
Și-a început cariera muzicală încă de la 3 ani, prin traiectoria deja scrisă și urmată de familia sa, conform datinilor sociale țigănești (și nu numai), studiind țambalul, pianul, toba, basul și altele. La 10 ani, bunicul său îi face cunoscut naiul, intrumentul profetic, cel care l-a și consacrat pe Damian Drăghici. Din adolescență, și-a creat propriul drum, intuindu-și măreția și prin talentul de compozitor.
Precum un dictando în modelarea propriei vieți, a fugit din țară la 18 ani, să se descopere prin suișuri și coborâșuri. Ajungând în Grecia, străluceste suficient de tare încât să fie descoperit. La scurt timp dupa, îi este oferită o bursă integrală de studiu la Berklee College of Music din Boston, USA . De aici, universul întreg s-a transformat. Și-a ales calea, poate neștiind, prin vocea generațiilor de muzicieni din familia sa. Și ce bine a făcut lumii! (www.damiandraghici.ro)
Pe 4 septembrie, Damian Drăghici și Taraful lu’ Damian vor spune povestea robilor lăutari, prin muzica ruptă din sufletele oamenilor care au suferit și care au dus mai departe tradiția cântecului și a suferinței. Paradoxal, o traumă transgenerațională a dat naștere unui gen muzical trendy oricând și în orice context, ce astăzi ne transmite o stare de bine.
„Muzica cu care am crescut, muzica care ne-a învatat de mici copii cum sa fim dezinhibați, muzica care ne-a arătat cum părinții noștri și familiile noastre se pot transforma atunci când o ascultă și ce poate scoate din sufletul lor. Acesta este jazz-ul nostru românesc așa cum bebop-ul este muzica lăutărească a americanilor. Respect robilor lăutari care urlau și plângeau de durere fără ca ei să fie constienți că bocetul lor va fi apreciat și iubit după sute de ani.” (Damian Drăghici)
*****
MĂSURI ȘI REGULI privind accesul la spectacol, în contextul COVID 19
– Accesul se face începând cu ora 19.30 și vă rugam să veniți din timp, astfel încât, până la ora 20.00 să poată fi luate toate măsurile și realizate toate formalitățile organizatorice, în acord cu normele în vigoare.Spațiul este dotat cu toate articolele sanitare / de igienizare-dezinfectare necesare desfășurării activității în cele mai bune condiții.
– Din motive legate de siguranța dumneavoastră și a echipei artistice, după ora 20.00, accesul NU mai este permis, iar biletele își pierd valabilitatea.
– Purtarea măștii de protecție este obligatorie, pe toată durata spectacolului. Conform reglementărilor în vigoare, persoanele care refuză purtarea măștii de protecție NU pot intra la eveniment. (Art. 7 lit. g., Art. 8 lit. b. – MO nr. 531/19.06.2020)
– Pentru siguranța dumneavoastră și a celor din jur, dacă prezentați simptome specifice infecțiilor respiratorii (tuse, strănut, rinoree, temperatură) vă rugăm să rămâneți acasă sau în unități unde puteți primi îngrijiri.Vă așteptăm cu drag, imediat ce starea de sănătate vă va permite să vă bucurați în siguranță, de spectacol.
– Pe durata desfășurării spectacolului, nu este permis consumul de alimente și băuturi alcoolice. Este permis consumul de apă și băuturi răcoritoare exclusiv din recipiente individuale, bine închise, cu capac. (Art. 4 lit. g., Art. 7 lit. c. – MO nr. 531/19.06.2020)
– În cazul în care condițiile meteo nu permit susținerea reprezentației, aceasta este reprogramată, iar biletele achiziționate își păstrează valabilitatea.
– Din respect pentru artiști și spectatori, vă rugăm ca, în timpul spectacolului, să țineți telefoanele închise, pe modul Avion sau Silențios și să păstrați liniștea