- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Apartamentele și casele se vor scumpi cu până la 15% în perioada următoare
Apartamentele și casele se vor scumpi cu până la 15% în următoarea perioadă, estimează experții imobiliari. Este efectul creșterii prețurilor materialelor de construcții cu aproximativ 20%. Veștile îi îngrijorează pe cumpărători, care au constatat deja o majorare a prețurilor și în 2020.
Timpul îndelungat petrecut acasă, odată cu mutarea serviciului în online, i-a determinat pe mulți să ia decizia de a-și cumpăra o casă. Printre ei, o femeie care a povestit că a găsit ce-și dorea după lungi căutări și zeci de vizionări. Inițial a vrut să cumpere o locuință în Capitală, dar prețurile ridicate nu i-au permis acest lucru.
Cumpărător: „Am căutat extrem de mult în funcție de preț, de locație. Prețurile în ultimul timp au crescut destul de mult. Bugetul a fost de 90.000 de euro, m-am uitat și în București, dar ajungeau la 200.000 de euro cu ce îmi doream eu și nu am avut această sumă”.
Materialele de construcție au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor, atrag însă atenția constructorii. Iar aceste creșteri se vor reflecta și în prețul final al caselor.
Reprezentantul unei firme de construcții spune că dacă anul trecut plătea 280 de lei pentru 20 de litri de vopsea, acum prețul a ajuns la 310 lei, adică o creștere de 11%: „S-au întâmplat în ultimele 2 – 3 săptămâni creșteri substanțiale ale prețurilor materiale. La ciment a fost o creștere de 15%, la cărămidă de 20 – 25%. La fier – o creștere de aproximativ 30%, la vopsea cam 10% față de anul 2020. Asta se va simți și în prețul imobilelor”.
Majorarea prețurilor la case și apartamente se va observa în lunile următoare, spun dezvoltatorii.
Gabriel Focșăneanu, dezvoltator imobiliar: „Costurile de construcție cresc, trebuie să reorganizăm și să calculăm cum vom integra creșterea materialelor în costul de vânzare al apartamentului. Luna trecută, ianuarie, a fost mai bună decât ianuarie anul trecut, vorbim de o creștere undeva la 20% privind cererea apartamentelor noi”.
Într-un complex de apartamente dintr-o zonă apropiată Capitalei, prețul unei locuințe cu două camere a ajuns la aproximativ 70.000 de euro. Scumpiri au apărut și în alte orașe. În Timișoara, prețul unui apartament nou a sărit de 1.200 euro/mp. Pe lângă acești bani, cei care au mașini trebuie să plătească și locul de parcare. Cele mai scumpe apartamente din țară sunt la Cluj, unde un metru pătrat util construit costă aproximativ 1.800 de euro. Pe locul al doilea se situează Capitala, cu 1.470 de euro pe metru pătrat.
Partajează asta:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a imprima(Se deschide într-o fereastră nouă)