- Lentila de contact cu Stelian Tănase - Bilanțul unui an tumultuos
- Claudiu Năsui (USR): „Creșterea taxelor este deja plănuită”
- Sfântul Ștefan, primul martir creștin, sărbătorit de creștini în a treia zi de Crăciun
- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
Angajații din sistemul medical care refuză vaccinarea anti-COVID și testarea vor avea contractul de muncă suspendat
Angajații din sistemul medical care refuză vaccinarea anti-COVID și testarea vor avea contractul de muncă suspendat și după 30 de zile se poate ajunge la concediere, prevede proiectul de lege promovat de Ministerul Sănătății, a anunțat, marți, ministrul Cseke Attila.
Acesta a explicat că proiectul de lege cu care Guvernul se va prezenta în Parlament prevede obligativitatea certificatului digital pentru personalul medical, din laboratoarele medicale, din IGSU și inspectoratul de aviație.
Cseke Attila a precizat că este o măsură necesară, care se va aplica în perioada stării de alertă.
Ministrul a precizat că 70% din medici sunt vaccinați.
Certificatul digital va confirma că angajații din sistemul medical sunt fie vaccinați cu schema completă, că au trecut prin boală, respectiv dacă se testează. Proiectul prevede că angajații care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut prin boală trebuie să prezinte unității medicale publice sau private unde lucrează teste pentru COVID, pe cheltuiala proprie, pentru că statul pune la dispoziție gratuit vaccinul.
Ministrul interimar al Sănătății a declarat că angajații care nu prezintă certificatul digital vor avea contractul de muncă suspendat. „După 30 de zile de la suspendare poate avea loc și încetarea contractului de muncă. Proiectul prevede și sancțiuni pentru conducere dacă nu se respectă prevederile legii”, a anunțat Cseke Attila.
„Avem 15 state, inclusiv din UE, care au impus vaccinarea obligatorie. Noi spunem că cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze, este o nuanță. (…) Toți cei care lucrează în sistemul medical cred în tehnologie, în știință medicală, că doar nu facem medicină punând mâna pe pacient. E absolut logic ca personalul medical să fie vaccinat. Dacă sunt totuși persoane care din motive nemedicale nu doresc să se vaccineze, atunci pentru protecția pacienților în primul rând, toți trebuie să fie testați la zi”, a subliniat ministrul.
Întrebat dacă se intenționează introducerea obligativității certificatului verde și pentru profesori, Cseke Attila a răspuns: „Dacă există alte domenii în care se dorește să se introducă această obligativitate, vom discuta cu miniștrii de resort”.