Andrei Irimia a lansat “Nuit Minimaliste” – un album de compoziții minimaliste pentru pian

Andrei Irimia este fascinat de capacitățile muzicii minimaliste interpretate la pian, de a genera spații pentru o introspecție delicată, iar compozițiile sale deseori se construiesc în jurul unei serii de emoții care sunt explorate atent cu scopul de a oferi celor care iau parte în proiectele sale o deschidere spre propriul sine.

Idee de la care, în toamna anului 2019, a lansat primul său album solo, “Nuit Minimaliste”, un omagiu adus melancoliei muzicii franceze minimaliste pentru pian.

În viziunea mea, melancolia reprezintă un filtru de autocunoaștere, care invită la explorarea interioară, la atenția față de emoții, la o mai mare disponibilitate pentru “răbdarea cu sine”. Iar în termeni muzicali, această “răbdare cu sine” se construiește prin linii melodice simple, minimaliste.

Am compus aceast album plecând de la ideea că muzica minimalistă este un pretext minunat de introspecție, iar simplitatea acestui stil muzical potențează un demers de introspecție aproape terapeutic. Fiecare piesă își dorește să-l conducă pe spectator într-o stare care să îndepărteze angoasa cotidiană și să lase loc pentru trăirea unor emoții autentice, pentru rememorarea lor, pentru experimentarea lor pentru prima oară, în unele cazuri.

Album “Nuit Minimaliste” poate fi ascultat pe https://andreiirimia.com

Andrei Irimia este un pianist si compozitor indepedent, cu studii de pian clasic începute în timpul copilăriei, urmate de studiu individual al acordeonului si al clavietei. A compus numeroase coloane sonore pentru spoturi publicitare, scurtmetraje sau pentru proiecte din zona corporate.

În 2012 a conceptualizat și început proiectul “Piano Collage”, un proiect care îmbină dragostea sa pentru muzica de pian cu pasiunea pentru imaginea de film. Rezultatele acestui proiect se construiesc într-o experiență auditivă și vizuală a unei noi lumi imaginate de Andrei.

În perioada 2016-2018, a fost realizatorul emisiunii radio “Ca c’est Classique”, pentru platforma culturală art7.fm, unde a vorbit despre fascinata lume a muzicii clasice, a interpreților, dar și a poveștilor care au dat naștere celor mai populare creații.

Tot in acea perioadă, a fost (si este) membru al trio-ul “Ludic”, alături de Alexa Juvină (vioară), Camelia Ciobanu (violoncel), un proiect ce si-a dorit să revină asupra ideii de clasic având elemente ce fac referire la muzica clasică dar şi contemporană.