- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Ana Pauker, supranumită ”Stalin în rochie”, celebrată la Vaslui, într-un eveniment susținut de Ministerul Culturii
Una dintre cele mai odioase figuri ale regimului stalinist al anilor ’50 din România, Ana Pauker, se află pe afișul simpozitonul științific cu tema ”Femei celebre ale României întregite”, organizat de Muzeul Județean Vaslui. Evenimentul este girat, potrivit afișului oficial, de Consiliul Județean Vaslui, condus de Dumitru Buzatu, important baron local PSD, fost profesor de marxism și leninism, notează site-ul www.g4media.ro
Ana Pauker, supranumită ”Stalin în rochie” pentru cruzimea de care a dat dovadă, este originară din Vaslui. Potrivit unor istorici citați de Adevărul, Ana Pauker a fost „una dintre cele mai nefaste figuri din istoria contemporană a României“. ”Cele mai mari crime ale Anei Pauker au fost cele îndreptate către Biserică şi ţărănime. Clerul greco-catolic a fost băgat în închisori aproape în întregime, la fel ca şi mii şi mii de preoţi şi călugări ortodocşi, între victimele sale fiind şi foarte multe călugăriţe”, scrie Adevărul.
Ana Pauker apare pe afiș alături de românce celebre prin curajul lor, devotamentul față de țară, descoperiri științifice sau performanțe profesionale de excepție: Regina Maria, Elisabeta Brăescu, Ecaterina Teodoroiu, Ana Aslan. Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile, respectiv 8 și 9 martie 2019, începând cu orele 10:00, în sala „Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean Vaslui. Simpozionul științific „Femei celebre ale României Întregite” este înscris în programul „CENTENARUL MARII UNIRI – 2019” al Ministerului Culturii și Identității Naționale.
Ana Pauker a fost unul dintre cei mai puternici lideri din anii comunismului stalinist, a deținut o funcție înaltă în stat și a contribuit decisiv la instaurarea regimului de crimă și teroare. Statul român a condamnat oficial comunismul în 2006.
Cum explică organizatorii acest eveniment? ”De Ziua Femeii ne propunem o dezbatere despre adevăratele modele feminine, care și-au pus amprenta asupra istoriei țării. Dorim să aducem în discuție atât personalitățile feminine istorice care au schimbat destinul național, prin aportul adus la construirea României Mari, cât și pe cele deschizătoare de drumuri în diverse domenii: științifice, artistice și culturale, care ne-au format identitatea și au făcut cunoscută România în lume”.
Organizatorul evenimentului este prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, potrivit paginii oficiale de Facebook a evenimentului. Ramona Mocanu a fost candidat PSD pentru Camera Deputaților și este cunoscută ca fiind o apropiată a lui Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui.
Ana Pauker, pe numele său, Hana Rabinsohn, s-a născut pe 28 decembrie 1893, în Vaslui. A fost o militantă și politiciană comunistă româncă, de origine evreică. A fost o activistă comunistă ilegalistă, lideră a „grupării moscovite” a Partidului Comunist Român, vicepremier și ministru de externe al României între 1947-1952. În 1952 Gheorghe Gheorghiu-Dej a înlăturat-o din funcții și din partid, în același timp cu Vasile Luca și Teohari Georgescu, cei trei fiind acuzați că fac parte dintr-un „grup antipartinic”.