- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Amfibienii ar putea fi printre primele specii dispărute datorită schimbărilor climatice
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Amfibienii ar putea fi printre primele specii dispărute din cauza schimbărilor climatice. Un studiu recent subliniază că schimbările climatice reprezintă o amenințare semnificativă pentru supraviețuirea a peste 40% dintre speciile de amfibieni, inclusiv broaștele și salamandrele, ceea ce ar putea duce la dispariția lor.
Un studiu semnificativ, publicat în jurnalul Nature la data de 4 octombrie, evidențiază faptul că schimbările climatice devin din ce în ce mai mult o amenințare majoră pentru broaște și alte amfibieni. Între 2004 și 2022, creșterea temperaturilor a devenit principala cauză a declinului a peste 100 de specii de amfibieni, apropiindu-i de extincție.
JJ Apodaca, care ocupă funcția de director executiv al organizației non-profit Amphibian and Reptile Conservancy și care nu a făcut parte din studiu, a descris acest rezultat ca fiind alarmant și un semnal de alarmă.
Este bine stabilit că răspândirea bolilor în rândul broaștelor și pierderea habitatelor lor naturale, cum ar fi mlaștinile, au jucat, de asemenea, un rol semnificativ în declinul multor populații de amfibieni.
Amfibienii se confruntă cu un risc crescut deoarece lipsa de blană sau pene, care ar ajuta la reglarea temperaturii și nivelului de umiditate într-un mediu din ce în ce mai cald și mai uscat, îi expune la impactul schimbărilor climatice. Cu toate acestea, este important să se sublinieze că un număr semnificativ de specii se apropie acum de pragul extincției din cauza atât a bolilor, cât și a impactului schimbărilor climatice. Prin urmare, depinderea exclusiv de măsurile de protecție a habitatelor ar putea să nu fie suficientă pentru a reduce aceste riscuri. Această concluzie vine de la Jennifer Luedtke, coordonator al grupului de amfibieni la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și unul dintre autorii principali ai studiului, care a implicat mai mult de 100 de cercetători.
De ce este important să ne preocupăm de dispariția amfibienilor
Conform raportului, mai mult de 2 din fiecare 5 specii de amfibieni se confruntă în prezent cu riscul de dispariție, ceea ce îi plasează în categoria celor mai vulnerabile grupuri de vertebrate. Mai exact, 2 din fiecare 5 specii de amfibieni se află în prezent în pericol de dispariție, în comparație cu aproximativ o sfertă din speciile de mamifere și aproximativ o optime din speciile de păsări, care sunt, de asemenea, amenințate cu dispariția permanentă. Cu toate că joacă un rol critic în ecosisteme și fac parte din grupul cu vulnerabilitate crescută dintre vertebrate, broaștele și alte amfibieni adesea primesc mai puțină atenție în comparație cu grupuri mai cunoscute precum păsările și mamiferele, după cum a remarcat Kelsey Neam, una dintre coautoarele studiului.
Pierderea potențială a amfibienilor este extrem de îngrijorătoare, deoarece aceștia joacă un rol vital în lanțul trofic al ecosistemelor. Ei contribuie la controlul populațiilor de insecte prin consumul acestora și, la rândul lor, servesc ca sursă de hrană pentru prădătorii mai mari. Jennifer Luedtke, o altă coautoare a studiului, a subliniat faptul că absența amfibienilor din această nișă ecologică ar putea duce la prăbușirea întregului lanț trofic.
Impactul schimbărilor climatice asupra amfibienilor este evident în cazuri precum cele ale broaștelor coquí din Puerto Rico, care migrează către zone mai înalte ale munților în răspuns la creșterea temperaturilor. Aceste broaște iconice suferă modificări în dimensiunea corpului și în tonul cântecelor lor odată cu creșterea temperaturilor. Cu toate acestea, s-ar putea să apară un punct în care nu va mai exista un habitat adecvat în munți, ceea ce ar putea duce la declinul lor. De fapt, cel puțin trei specii de broaște coquí din Puerto Rico sunt deja considerate dispărute.
O altă specie de amfibieni afectată de schimbările climatice este broasca aurie din Costa Rica. Condițiile mai calde și mai uscate din habitatul său forestier pot să o facă mai susceptibilă la o boală fungicidă letală care afectează pielea amfibienilor. Ultima broască aurie a fost observată în 1989, iar acum specia este posibil să fie dispărută.
O infecție fungicidă devastatoare, cunoscută sub numele de chitridiomicoză, a făcut ravagii și în populațiile de amfibieni din diferite regiuni, de la America Latină până în Africa și Australia. Această boală a dus la aproape dispariția a sute de specii de amfibieni și este considerată una dintre cele mai mari amenințări la adresa biodiversității în istoria bolilor din mediul sălbatic.
Sunt și aspecte pozitive
În ciuda numeroaselor provocări cu care se confruntă broaștele, studiul a determinat că salamandrele sunt cea mai grav amenințată categorie de amfibieni. Aproximativ trei din cinci amfibieni slabi sunt în pericol de dispariție, după cum indică studiul din Nature.
Salamandrele, în special, sunt extrem de vulnerabile datorită tendinței lor de a locui în locații foarte specifice, ceea ce le face foarte susceptibile la impactul schimbărilor climatice și fragmentarea habitatelor. De exemplu, salamandra verde din Hickory Nut Gorge trăiește exclusiv într-un canion lung de 14 mile în munții Blue Ridge din Carolina de Nord.
Este important să subliniem că această problemă nu se limitează la regiunile tropicale și are implicatii pentru oamenii din Statele Unite, după cum a evidențiat JJ Apodaca, care a jucat un rol în descoperirea speciei de salamandre.Prima evaluare semnificativă a declinului amfibienilor a fost efectuată în 2004, iar acest studiu curent se bazează pe date dintr-o a doua evaluare recent încheiată. Din păcate, situația s-a înrăutățit în continuare de atunci, așa cum a subliniat Apodaca.
În ciuda provocărilor, există semne încurajatoare. Eforturile de conservare, inclusiv protecția habitatelor și alte măsuri, au contribuit la recuperarea a peste cinci zeci de specii de amfibieni în diferite regiuni, de la Costa Rica la Malaysia. Jennifer Luedtke a subliniat că nu sunt numai vești negative. Cu toate acestea, este crucial să se capitalizeze pe acest impuls și să se crească semnificativ investițiile în conservarea amfibienilor pentru a aborda eficient această criză.