„În America nu ridicăm oamenii de pe stradă pentru ideile lor”. Reținerea fără mandat a lui Rumeysa Ozturk stârnește valuri de indignare. Autoritățile o acuză de susținerea Hamas, în timp ce susținătorii denunță o încălcare a drepturilor fundamentale
Somerville, Massachusetts – Sute de studenți și localnici au ieșit în stradă în ultimele zile, în orașul Somerville, la doar câțiva kilometri de Boston, pentru a protesta față de reținerea, fără mandat de arestare, a Rumeysei Ozturk, o doctorandă în vârstă de 30 de ani la Universitatea Tufts. Imaginile arestării sale, realizate de camerele de supraveghere, au devenit virale și au provocat reacții puternice în presa americană.
O reținere ca în filme, fără explicații și fără avocat
Înregistrările arată cum șase ofițeri în civil au încercuit-o pe tânăra studentă în apropierea locuinței sale, i-au confiscat telefonul și au mascat parțial fețele, purtând hanorace, șepci și ochelari de soare. Ozturk nu a fost informată despre motivul reținerii, nu i s-a permis să contacteze un avocat și a fost urcată rapid într-un SUV.
La doar câteva ore de la arestare, ea a fost transportată prin mai multe state până în Louisiana, deși un judecător a emis un ordin care interzicea mutarea sa din statul Massachusetts fără preaviz de 48 de ore.
Oficial: „A susținut Hamas”. Avocați: „A scris un articol universitar”
Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a transmis că Ozturk „s-a angajat în activități de sprijinire a Hamas”, fără a oferi detalii. Avocații tinerei spun că acuzațiile sunt nefondate și că întreaga reținere are legătură cu un editorial publicat în revista universității, semnat împreună cu alți colegi, în care erau apărate drepturile palestinienilor.
În acest moment, deportarea ei a fost blocatǎ temporar de un judecător, iar echipa juridică continuă demersurile pentru eliberarea și reintegrarea sa în programul academic.
Val de indignare în rândul comunității academice și nu numai
Reacțiile nu au întârziat să apară. În fața primăriei din Somerville și în cadrul ședințelor consiliului local, cetățenii și studenții au denunțat metodele abuzive folosite împotriva doctorandei.
„Chiar dacă nu sunt de acord cu ce a spus ea în articol, noi în America nu ridicăm oamenii de pe stradă pentru ideile lor”, a declarat un localnic pentru CBS Boston.
„Este înfiorător să vezi că cineva poate dispărea doar pentru că a exprimat o opinie”, a spus un student, prezent la protestele care au strâns deja sute de participanți.
Context mai amplu: Rețineri fără mandat și restricții pentru studenții internaționali
Cazul Ozturk este cel mai mediatizat până acum, dar nu este singular. Potrivit autorităților americane, aproximativ 300 de studenți internaționali au fost catalogați drept „risc”, iar unii au fost reținuți și expulzați, în special pe fondul activismului politic în campusuri.
România are aproximativ 1.000 de studenți în SUA, potrivit statisticilor oficiale. Nu au fost raportate cazuri similare în rândul acestora. Totuși, mai multe universități americane le recomandă studenților străini să evite călătoriile în afara țării, chiar dacă este vacanță de primăvară, din cauza riscurilor de a nu mai fi primiți la întoarcere.
Reținerea fără mandat a Rumeysei Ozturk ridică întrebări serioase despre limitele libertății de exprimare și despre drepturile studenților internaționali în SUA. Deși autoritățile invocă motive de securitate, comunitățile universitare, cetățenii și activiștii avertizează că precedentul creat poate transforma opinia exprimată într-o infracțiune, într-o Americă tot mai tensionată politic.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.