×

Alimentația sănătoasă la vârsta mijlocie reduce riscul de demență

Alimentația sănătoasă la vârsta mijlocie reduce riscul de demență
Getting your Trinity Audio player ready...

Un nou studiu sugerează că menținerea unei diete echilibrate în anii 50 și 60 poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta demență. Cercetările anterioare au indicat că o dietă bogată în pește, leguminoase și legume, cu un consum redus de zahăr, poate întârzia apariția acestei afecțiuni cu până la 25%.

Descoperirile cercetătorilor britanici

Oamenii de știință britanici au descoperit că respectarea unei astfel de diete între 48 și 70 de ani îmbunătățește activitatea unor regiuni ale creierului care, în mod obișnuit, încep să se deterioreze înainte de apariția unui diagnostic de demență. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au mai constatat că persoanele cu un nivel mai redus de grăsime abdominală în această perioadă a vieții au avut o memorie mai bună și o mai mare flexibilitate cognitivă la vârsta înaintată. Studiul, publicat în jurnalul JAMA Network Open, subliniază că schimbările globale în obiceiurile alimentare nesănătoase sunt asociate cu o creștere a diabetului, bolilor cardiovasculare și obezității – toți factori de risc cunoscuți pentru demență. Cercetătorii atrag atenția asupra importanței menținerii unei alimentații echilibrate și a reducerii grăsimii abdominale pentru a proteja structura cerebrală și a preveni această afecțiune.

Metodologia studiului

Cercetătorii au analizat timp de 11 ani obiceiurile alimentare ale 512 britanici și au monitorizat raportul talie-șold al 664 de participanți pe o perioadă de 21 de ani. Scanările RMN și testele de performanță cognitivă au fost realizate la începutul studiului și din nou la vârsta medie de 70 de ani, pentru a identifica semnele declinului cognitiv. Rezultatele au arătat că persoanele care au urmat o dietă mai sănătoasă în perioada adultă au avut o mai bună conectivitate între hipocampul stâng – o regiune esențială pentru memorie – și lobul occipital, responsabil cu procesarea vizuală. De asemenea, îmbunătățirea dietei a fost asociată cu o mai bună capacitate de exprimare verbală.

Legătura dintre îmbătrânire și riscul de demență

Cercetări anterioare efectuate de Universitatea Stanford și publicate în jurnalul Nature Aging sugerează că vârstele de 44 și 60 de ani sunt puncte critice în procesul de îmbătrânire, marcate de încetinirea metabolismului și deteriorarea sănătății cardiovasculare. Pentru a contracara aceste efecte, specialiștii recomandă adoptarea unui stil de viață activ și a unei diete echilibrate.

De asemenea, un studiu publicat în The Lancet anul trecut a evidențiat că aproape jumătate din cazurile de Alzheimer ar putea fi prevenite prin abordarea a 14 factori de risc, inclusiv colesterolul ridicat și pierderea vederii, care contribuie la aproximativ 10% din cazurile de demență la nivel global.

Concluzii și recomandări

Descoperirile recente oferă un nou motiv de speranță în prevenirea demenței prin alegeri sănătoase de viață. Specialiștii în domeniu recomandă o dietă bogată în nutrienți esențiali, menținerea unei greutăți corporale optime și implicarea în activități fizice regulate pentru a proteja sănătatea cognitivă pe termen lung.

(Sursa: JAMA Network Open, Nature Aging, The Lancet)


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura