- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin, a murit în închisoare în Siberia
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Opozantul rus Aleksei Navalnîi, cunoscut ca fiind un critic vehement al președintelui Vladimir Putin, a decedat vineri într-o închisoare din regiunea arctică Iamal, conform unui anunț făcut de serviciile penitenciare ruse (FSIN). Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații de „extremism”.
Potrivit FSIN, Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare în centrul Penitenciar nr. 3, cauzele morții sale fiind în curs de stabilire. Președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre decesul opozantului său, a confirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.
Navalnîi era deținut în condiții extrem de dificile într-o colonie penitenciară izolată, fiind transferat în această locație la sfârșitul lunii decembrie, fără ca familia sau apropiații săi să primească vreo informație despre starea sa pentru o perioadă îndelungată. Acest transfer și condițiile de detenție au stârnit îngrijorare și critici internaționale, susținătorii săi acuzând autoritățile ruse că încearcă să-l izoleze și mai mult pe Navalnîi, în contextul alegerilor prezidențiale din Rusia.
Înainte de moartea sa, Navalnîi a fost plasat în izolare pentru „șapte zile pentru că nu s-a identificat în mod corect”, o măsură aplicată imediat după ce a ieșit din carantină. El a denunțat aceste acțiuni ca fiind o tentativă de a-l opri să comunice cu lumea exterioară și a criticat guvernul rus pentru încercările de a-l reduce la tăcere.
În mesajele sale din perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din martie, Navalnîi a îndemnat cetățenii ruși să nu voteze pentru Vladimir Putin, deși nu a numit un candidat specific pe care îl susținea. Moartea sa reprezintă un moment de profundă tristețe pentru susținătorii săi și un punct critic în lupta pentru drepturile omului și libertatea de exprimare în Rusia.
Aleksei Navalnîi, opozantul numărul unu al lui Vladimir Putin, s-a distins ca una dintre cele mai proeminente și curajoase figuri ale opoziției ruse, devenind un simbol al luptei împotriva corupției și pentru promovarea drepturilor omului și democrației în Rusia. Născut pe 4 iunie 1976, Navalnîi a fost avocat de profesie, dar și-a câștigat recunoașterea națională și internațională ca activist politic și fondator al Fondului Anticorupție, prin care a investigat și expus corupția la cel mai înalt nivel al guvernului rus.
Navalnîi a folosit platforme de social media și blogging pentru a-și răspândi mesajele, atrăgând atenția asupra abuzurilor și corupției endemice din cadrul administrației Putin. Campaniile sale au mobilizat mii de ruși, organizând proteste masive împotriva corupției guvernamentale și cerând transparență și reforme democratice.
În ciuda represiunilor, amenințărilor și mai multor arestări, Navalnîi a continuat să-și exprime criticile față de Putin și regimul său, devenind o voce a speranței pentru mulți ruși care doresc schimbare și justiție. A candidat pentru funcția de primar al Moscovei în 2013, obținând un rezultat surprinzător de bun, ceea ce a demonstrat amploarea suportului său popular.
În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, un atac la care a supraviețuit cu greu și pentru care a acuzat Kremlinul. După cinci luni petrecute în Germania pentru recuperare, s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost imediat arestat. Condamnările și detențiile sale repetate au atras condamnări internaționale și sancțiuni împotriva oficialilor ruși.
Prin curajul și determinarea sa, Aleksei Navalnîi rămâne o figură emblematică a rezistenței împotriva opresiunii și a luptei pentru un viitor democratic în Rusia, inspirând o mișcare de opoziție care continuă să își facă auzită vocea în ciuda riscurilor semnificative.