- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Alegeri Rusia: Partidul lui Vladimir Putin, cotat cu 49% dintre voturi
Partidul aflat la putere în Rusia, ce îl sprijină pe președintele Vladimir Putin, și-a păstrat majoritatea parlamentară după alegerile din weekend, chiar dacă și-a pierdut circa o zecime din procentul electoral, arată rezultatele parțiale de luni, potrivit Reuters.
După numărarea a circa 74% dintre opțiuni, Comisia Electorală Centrală a anunțat că Rusia Unită a câștigat aproape 49% dintre voturi, cel mai apropiat rival, Partidul Comunist, fiind cotat cu aproximativ 20%.
Deși victoria este clară, este o performanță ușor mai slabă pentru Rusia Unită decât la ultimele alegeri parlamentare din 2016, când a câștigat cu 54% dintre voturi.
Scăderea nivelului de trai și acuzațiile de corupție din partea lui Alexei Navalnîi, trimis în închisoare de justiția Kremlinului, par să fie motivele scăderii, la care se adaugă tactica votului inteligent promovată la aceste alegeri de aliații lui Navalnîi.
Probabil că Rusia Unită ar fi avut și mai puține voturi într-o competiție corectă, însă înainte de alegeri mișcarea politică a lui Navalnîi a fost scoasă în afara legii, aliații criticului rus nu au avut voie să candideze, iar presa și ONG-urile care critică puterea au fost puse sub presiune, comentează Reuters.
Autoritățile electorale au spus că au anulat voturile din circumscripțiile unde au fost nereguli evidente și că, în general, alegerile au fost corecte.
Vladimir Putin rămâne la putere
Rezultatul probabil că nu va schimba peisajul politic din Rusia, iar Putin – care este la putere din 1999, când a ajuns premier – îl va domina în continuare, în condițiile în care în 2024 vor avea loc alegeri prezidențiale. El nu a anunțat încă dacă va candida din nou.
Liderul de 68 de ani este în continuare o figură populară în rândul rușilor care îl apreciază pentru că s-a opus Occidentului și a redat Rusiei mândria națională.
Potrivit rezultatelor parțiale, după Partidul Comunist, aflat pe locul 2, este partidul naționalist LDPR – cotat cu circa 8% dintre voturi și Rusia Corectă, cu 7%. Toate cele trei partide sprijină, de obicei, Kremlinul în chestiunile esențiale.
Un nou partid, intitulat ”Oameni noi”, pare că s-a strecurat în parlament, cu puțin peste 5% dintre voturi.
Mii de fraude electorale
Aliații lui Navalnîi au încurajat o strategie de vot contra Rusiei Unite, adică susținerea candidatului cu cele mai mari șanse de a învinge partidul lui Putin din fiecare circumscripție.
În cele mai multe dintre cazuri, ei au recomandat oamenilor să se țină de nas și să voteze cu comuniștii. Autoritățile au încercat să blocheze online inițiativa.
Comisia Electorală Centrală dă cu greutate datele privind votarea online din Moscova, unde obicei Rusia Unită nu performează foarte bine, dar și din alte regiuni.
Golos, o organizație de monitorizare a alegerilor acuzată că este ”agent străin” de către autorități, a înregistrat mii de nereguli, inclusiv amenințări la adresa observatorilor electorali și voturi fictive, pe rețele sociale circulând imagini clare cu persoane îndesând teancuri de voturi în urne.
Comisia Electorală a spus că au fost înregistrate doar 12 astfel de cazuri, în 8 regiuni, și că rezultatele de la acele secții au fost anulate.