- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Adrian Cioroianu suspect în dosarul divulgării subiectului unei investigații jurnalistice
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, actualul director al Bibliotecii Naționale a României (BNaR), este suspect într-un dosar deschis pe baza plângerii făcute de jurnalista Emilia Șercan. Aceasta a reclamat divulgarea subiectului investigației sale după ce a solicitat să consulte teza de doctorat a lui Mircea Geoană la BNaR în februarie.
Surse judiciare au confirmat că Adrian Cioroianu a fost chemat marți la Parchetul Tribunalului București pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de suspect pentru divulgarea de date care sunt secrete sau nedestinate publicității, conform articolului 304 din Codul Penal. Audierea sa este programată pentru 23 iulie.
Adrian Cioroianu a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.
În februarie, fostul ministru de Externe a divulgat pe Facebook subiectul de investigație al Emiliei Șercan, după ce aceasta a criticat condițiile de temperatură din sălile Bibliotecii Naționale, menționând că cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei la temperaturi de 16,6 grade Celsius.
„În zona spațiilor libere pentru lectură, de la parter, acolo unde mai ales studenții obișnuiesc să învețe sau să lucreze pentru diverse proiecte, erau 16,6 grade. Temperatura se vede pe termometrul pe care l-am luat cu mine de acasă special ca să văd câte grade sunt în cea mai importantă bibliotecă din țara asta”, a scris Emilia Șercan pe Facebook în februarie.
Adrian Cioroianu a reacționat public, justificându-și acțiunea prin nevoia de a se apăra pe el și instituția pe care o conduce, subliniind că numele și prenumele fiecărui cititor devin publice prin solicitarea accesului la o lucrare.
În contextul presiunilor publice pentru demiterea lui Cioroianu, ministra Culturii, Raluca Turcan, a anunțat în martie organizarea unui concurs pentru conducerea Bibliotecii Naționale a României. Conform surselor, Adrian Cioroianu și-a depus candidatura în acest concurs, iar rezultatele vor fi comunicate în termen de 24 de ore după susținerea probei de interviu programate pe 18 iulie.
Într-o investigație publicată la începutul lunii de jurnalista Emilia Șercan în PressOne, aceasta a dezvăluit că Mircea Geoană a plagiat teza sa de doctorat, preluând fără atribuire zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții Bill Clinton și George W. Bush. Teza lui Geoană, intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”, conține cel puțin 78 de pagini plagiate din cele 279, conform investigației.
Geoană a declarat pentru PressOne că și-a realizat teza de doctorat „onest” și nu simte că a încălcat regulile din acea perioadă.