- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Achiziții cu semne de întrebare la DNA
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a încheiat în ultimii patru ani contracte în valoare de peste două milioane de lei cu firma Asseco See, locul de muncă al Simonei Elvira Sterea, soția șefului biroului de IT, Corneliu Sterea, informează o investigație Recorder. Semnarea acestor contracte, care a început după angajarea doamnei Sterea în mai 2020, ridică suspiciuni de conflict de interese, mai ales că Corneliu Sterea a fost implicat în procesul de luare a deciziilor pentru aceste achiziții.
Corneliu Sterea a negat repetat existența unui conflict de interese, în ciuda faptului că e-mailul soției sale apare în contactele firmei pe platforma de achiziții publice. Situația a fost descrisă de Agenția Națională de Integritate ca având potențialul de a genera un conflict de interese. Salariul Simonei Sterea la Asseco See a crescut de peste trei ori comparativ cu venitul ei anterior, de la 23 de mii de lei la peste 80 de mii de lei anual, după cum reiese din declarațiile de avere ale soțului său.
DNA a cheltuit aproape 650 de mii de lei pentru dezvoltarea unei platforme web de management al documentelor, cu finanțare din fonduri norvegiene destinate combaterii corupției. Asseco See a fost singura companie care a participat la licitație și a câștigat contractul, în ciuda faptului că în documente nu a fost menționat rolul Simonei Sterea în cadrul firmei. Platforma achiziționată de DNA are rolul de a îmbunătăți gestionarea datelor și documentelor interne, iar Corneliu Sterea, în calitate de șef al departamentului IT, a fost unul dintre principalii decidenți în semnarea contractului.
În august 2020, procurorul șef al DNA de atunci, Crin Nicu Bologa, a solicitat Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) să verifice procedura de atribuire a contractelor, inclusiv cele câștigate de Asseco See. Deși verificarea nu a avut loc, Curtea de Conturi, care a examinat achizițiile DNA finanțate de fondurile norvegiene, a descoperit nereguli semnificative și a concluzionat că atribuirea contractului către Asseco See a fost nelegală.