- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
A murit scriitorul Dinu Săraru
O veste care a adus tristețe în inimile iubitorilor de cultură și literatură, Dinu Săraru, unul dintre cei mai prolifici și respectați scriitori români, a încetat din viață la venerabila vârstă de 92 de ani. Anunțul a fost făcut de scriitorul Ștefan Mitroi pe rețelele de socializare, lăsând un gol imens în peisajul cultural românesc.
Născut pe 30 ianuarie 1932, în comuna Slătioara, județul Vâlcea, într-o familie de învățători, Dinu Săraru, pe numele său complet Constantin Grigore Săraru, a dedicat aproape șapte decenii radioului românesc, a slujit cu pasiune Teatrul Mic pentru 23 de ani și a contribuit, de asemenea, la Teatrul Național din București după 1989. Cariera sa impresionantă a început devreme, Săraru debutând în presă la doar 18 ani ca reporter la Radio România.
Pe lângă activitatea sa în radio și teatru, Dinu Săraru a lăsat o amprentă semnificativă în lumea editorială, publicând lucrări care au devenit pietre de hotar în literatura română. Romanele sale, precum “Niște țărani”, care i-a adus Premiul “Ion Creangă” al Academiei Române, au fost atât de influente încât au trecut de la paginile cărților la scenarii pentru filme și piese de teatru, demonstrând versatilitatea și adâncimea operei sale.
Criticii literari de după 1990 au avut păreri împărțite despre lucrările sale, în special pe teme țărănești, punându-le în contextul mai larg al stilului romanului socialist și al colectivizării. Totuși, impactul și valoarea artistică a operei lui Săraru rămân indiscutabile, lucrările sale continuând să fie studiate și apreciate pentru complexitatea și sinceritatea lor.
Dinu Săraru a fost, de asemenea, un membru activ al Uniunii Scriitorilor din 1961 și un membru fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România, în 2001. Recunoașterea contribuției sale la cultura și literatura românească a venit sub forma numeroaselor distincții și premii, inclusiv Medalia Meritul Cultural, Ordinul Național “Steaua României” și Premiul Național al Ministerului Culturii pentru întreaga activitate artistică.
În afara activităților sale literare și teatrale, Dinu Săraru a fost un susținător al valorilor rurale românești, fondând Fundația Națională pentru Civilizație Rurală “Niște țărani” și organizând Festivalul Internațional de Film “Eco-Etno-Folk Film”.
Pierderea lui Dinu Săraru lasă un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut, au lucrat cu el și au fost inspirați de opera sa. Moștenirea sa culturală și literară va continua să inspire și să educe generațiile viitoare, amintindu-ne de un scriitor care a trăit cu pasiune și a contribuit nemăsurat la patrimoniul cultural românesc. Odihnească-se în pace.