A murit compozitorul italian Ennio Morricone

Compozitorul italian Ennio Morricone a murit la 6 iulie 2020, la vârsta de 91 de ani, a transmis ANSA Newswire, citată de Reuters.

BIOGRAFIE

Ennio Morricone s-a născut la 10 noiembrie 1928, la Roma. A studiat la Conservatorul din Santa Cecilia, sub îndrumarea lui Goffredo Petrassi, unde a primit diploma de trompetă (1946) şi diploma în Compoziţie (1954). Lunga sa carieră artistică include o gamă largă de genuri de compoziţie, de la muzică absolută de concert la muzică aplicată, lucrând ca orchestrator, dirijor şi compozitor pentru teatru, radio şi cinema, potrivit www.enniomorricone.org.

A scris primele sale lucrări de concert la sfârşitul anilor 1950, apoi a lucrat ca aranjor pentru RAI (compania italiană de radiodifuziune) şi RCA-Italia. Cariera de compozitor de muzică de film a început-o în 1961, cu filmul ”Il Federale”, regizat de Luciano Salce. Faima mondială i-a fost adusă de western-urile Sergio Leone: “A Fistful of Dollars” (1964), “For a Few Dollars More” (1965), “The Good, The Bad and The Ugly” (1966), “Once Upon a Time in The West” (1968) şi “A Fistful of Dynamite” (1971).

În 1965, s-a alăturat grupului de improvizaţii Nuova Consonanza. Din 1960, Morricone a înregistrat peste 450 de filme, în care a lucrat cu numeroşi regizori italieni şi internaţionali, printre care Sergio Leone, Gillo Pontecorvo, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Giuliano Montaldo, Lina Wertmuller, Giuseppe Tornatore, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty, Adrian Lyne, Oliver Stone, Margarethe Von Trotta, Henry Verneuil, Pedro Almodovar.

Cele mai faimoase filme ale sale (altele decât westernurile italiene) includ: “Bătălia de la Alger”; “Sacco şi Vanzetti”; “Cinema Paradiso”; “Legenda din 1900, Malena”; “De neatins”; “Once Upon a Time in America”; “Misiunea şi U-Turn”.

Producţia sa muzicală include peste 100 de piese, compuse începând din 1946. Titlurile includ “Concertul pentru orchestră n.1” (1957); “Frammenti di Eros” (1985); “Cantata per L’Europa” (1988); “UT, per tromba, archi e percussioni” (1991); “Ombra di lontana presenza” (1997); “Voci dal silenzio” (2002); “Sicilo ed altri frammenti” (2007); “Vuoto d’anima piena” (2008), potrivit paginii oficiale a artistului, www.enniomorricone.org.

În 2001, Ennio Morricone a început o intensă activitate concertistică, cu peste 100 de concerte în Europa, Asia, SUA, America Centrală şi de Sud.

Printre lucrările sale mai recente se numără partituri pentru serialul de televiziune ”Karol and The End of a Mystery”, ”72 Meters” şi ”Fateless”. În secolul XXI, muzica lui Morricone a fost deseori folosită pentru televiziune şi film, inclusiv ”Kill Bill” (2003) de Quentin Tarantino, ”Death Proof” (2007), ”Inglourious Basterds” (2009) şi ”Django Unchained” (2012).

Pe parcursul îndelungatei sale cariere, a primit numeroase premii, între care amintim: Leul de Aur, un Oscar onorific “pentru contribuţiile sale magnifice şi multiple la arta muzicii de film” (2007), Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră (2016), Nastri D’argento, BAFTA, David Di Donatellos, Globul de Aur, Grammy şi premiul european de film. De asemenea, a primit alte cinci nominalizări la Oscar, la categoria cea mai bună coloană sonoră, pentru filmele ”Days of Heaven” (1978), ”The Mission” (1986), ”The Untouchables” (1987), ”Bugsy” (1991) şi ”Malena” (2000), notează site-ul imdb.com.

În domeniul înregistrărilor, Morricone a primit 27 de discuri de aur, şapte discuri de platină, trei plăci de aur şi premiul “Critica discografică” pentru muzica filmului “Il Prato”. Coloana sonoră a filmului “The Good, The Bad and The Ugly” a fost inclusă în Grammy Hall of Fame (2009), în timp ce Morricone a primit prestigiosul premiu Polar Music (2010).

În 2009, preşedintele republicii franceze de atunci, Nicolas Sarkozy, a semnat decretul de numire a lui Morricone în grad de Cavaler în Ordinul Legiunii de Onoare.

În noiembrie 2013, Ennio Morricone a pornit într-un turneu mondial, pentru a celebra 50 de ani de carieră, având concerte în Moscova, Santiago, Berlin, Budapesta şi Viena, precum şi în oraşe din Chile sau din Ungaria, notează site-ul www.enniomorricone.org. În toamna anului 2014, Morricone a participat la realizarea unui documentar despre propria sa viaţă, în regia lui Giuseppe Tornatore.

Turneul european ”My Life in Music”, desfăşurat în perioada februarie-martie 2015, a inclus 20 de concerte în 12 ţări, susţinute pe cele mai mari arene de pe continent şi s-a bucurat de un succes extraordinar, cu circa 150.000 de spectatori. În perioada 11-31 martie, maestrul Ennio Morricone a dirijat Corul Filarmonicii de Stat din Oradea în 10 concerte susţinute în Franţa, Luxemburg şi Germania.

În 2015, Morricone a colaborat cu regizorul Quentin Tarantino, pentru coloana sonoră a filmului ”The Hateful Eight”, care i-a adus premiile Oscar, BAFTA şi Globul de Aur la această categorie. Un an mai târziu, a semnat coloana sonoră pentru filmul ”The Correspondence”, în regia lui Giuseppe Tornatore. În noiembrie 2016, celebrul compozitor Ennio Morricone a susţinut, la vârsta de 88 de ani, un concert de binefacere la Vatican pentru oameni fără adăpost.

În perioada 2-9 februarie 2017, Corul Filarmonicii de Stat Oradea a susţinut, alături de orchestra filarmonică din Praga, trei concerte cu muzică din filme, sub bagheta celebrului compozitor Ennio Morricone, la Praga, Cracovia şi Viena.

În iunie 2020, compozitorul Ennio Morricone a fost distins, alături de americanul John Williams, cu Premiul Prinţesa de Asturias al Artelor.