- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
„INTERMERIDIAN” – turneul național de recitaluri camerale
A început „INTERMERIDIAN”, turneul național de recitaluri camerale de muzică contemporană românească, realizat, între 11 și 29 noiembrie 2019, cu sprijinul Institutului Cultural Român și în parteneriat cu instituțiile muzicale din orașele în care acesta se desfășoară:
o Bacău: 11 noiembrie 2019, Sala Filarmonicii „Mihail Jora”;
o București: 13 noiembrie, Muzeul Enescu – Aula;
o Ploiești: 15 noiembrie, Sala Filarmonicii „Paul Constantinescu”;
o București: 19 noiembrie, Sala Mică a Ateneului Român;
o Constanța: 20 noiembrie, sala Teatrului Național de Operă și Balet „O. Danovski”;
o Râmnicu Vâlcea: 26 noiembrie, Sala Filarmonicii Ion Dumitrescu;
o Sibiu: 27 noiembrie, Sala Forumului German;
o Brașov: 29 noiembrie, Sala „Patria” a Filarmonicii.
Turneul național „INTERMERIDIAN” presupune susținerea de recitaluri camerale, în interpretarea celor doi foarte apreciați și activi tineri muzicieni români – pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa.
Programul seriei de evenimente cuprinde creații românești semnate de Felicia Donceanu (Sonata Nr. 1 pentru vioară și pian în Re Minor); Walter Klepper (Sonatina pentru vioară și pian); Carmen Petra Basacopol (Sonata Op. 5 Nr. 1 pentru vioară și pian în Fa Diez Minor); Remus Gerogescu (Interludiu și Toccata din Suita a II-a pentru pian solo); Roman Vlad („Prințesa X” pentru vioară solo); Ulpiu Vlad (Sonorități și nu-mă-uita pentru vioară și pian); Vlad-Răzvan Baciu (Scherzo pentru vioară și pian).
Proiectul cultural INTERMERIDIAN se deschide către publicul meloman actual, fiind consacrat promovării creației muzicale contemporane românești, în rândurile tutror categoriilor de ascultători, cu scopul de a atrage publicul general către valorile gândirii muzicale și estetice actuale. „INTERMERIDIAN” se definește, prin aceste coordonate, drept un concept cultural original, modern, consistent și atractiv, manifestându-se deja ca un exponent valoros al contextului și spaţiului cultural românesc contemporan. Proiectul a fost prezentat deja, într-o primă ediție, în cadrul unui turneu în America Centrală, recitalurile susținute de cei doi muzicieni români la Seminario de Cultura Mexicana din Mexico City și Conservatorul din Havana, Cuba, în luna aprilie 2019, bucurându-se de o deosebită apreciere și recunoaștere atât din partea publicului invitat cât și a muzicienilor profesioniști prezenți la aceste manifestări.
Domeniul muzicii contemporane de factură cultă reprezintă o arie a activității artistice care a dobândit, în ultimele decenii, o dinamică deosebită. Desprinzându-se de tendințele ermetico-elitiste ale jumatății secolului trecut, compozitorii contemporani vizează o mult mai organică apropiere de publicul meloman, creația muzicală căpătând o pronunțată tendință de simplificare a limbajului care atrage tot mai multe categorii de ascultători.
Calităţile muzicale ale violonistei Diana Jipa au fost recunoscute de la o vârstă fragedă, artista debutând ca solistă la vârsta de numai 10 ani alături de orchestra Filarmonicii din Braşov, devenind la scurt timp după aceea o prezenţă constantă pentru scenele de concert din România, alături de filarmonicile din Iași, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Botoşani, Oradea, precum şi cu Orchestra de Cameră „Unirea” din Focşani, Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor”, Cork Fleischmann Symphony Orchestra, susţinând în acelaşi timp concerte şi recitaluri peste hotare, în Grecia, Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud. În anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană. Diana Jipa a fost prezentă pe scenele unor importante festivaluri muzicale, între care se numără Festivalul Muzicii Româneşti – ediția a XVI-a, Iaşi, alături de Filarmonica “Moldova” din Iaşi în anul 2012 şi Festivalul Internațional „George Enescu” – ediția a XVIII-a, de asemenea alături de orchestra Filarmonicii ieşene. A absolvit cursuri de perfecţionare susţinute de maeştrii Ṣtefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krysztof Wegrzyn, dezvoltându-şi un repertoriu deosebit de vast. Alături de pianistul Ștefan Doniga, Diana Jipa a susținut, numai în anul 2018, peste 40 de concerte și recitaluri în cadrul turneelor naționale „Un secol de muzică românească”, „Orchestra UNIREA leagă orașele Unirii” și „LIPATTI – compozitorul, înregistrări în premieră” – proiect care a cuprins, de asemenea, și înregistrarea în Studioul de Concerte MIHAIL JORA al Societății Române de Radiodifuziune a compact discului amintit anterior. Un al patrulea turneu național din anul 2018 a fost desfășurat în cadrul Bucharest Festival Orchestra, cu proiectul “100 x Enescu”. În prezent, Diana Jipa este profesor de vioară la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice „Iosif Sava” din Bucureşti şi Doctorand al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu. La aceeaşi instituţie a obţinut diplomele de licenţă şi de master – cu tema „Cele 6 sonate pentru vioară solo de Eugène Ysaӱe” – la clasa de vioară a reputatului violonist şi profesor Florin Croitoru.
Născut la Galaţi în 1979, pianistul Ştefan Doniga a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în anul 2002, în decursul celor 5 ani de studii beneficiind de îndrumările maeştrilor Constantin Ionescu – Vovu, Viorica Rădoi, Oxana Corjos, Dan Grigore. Ştefan Doniga a susţinut recitaluri şi concerte pe scene din România, Luxemburg, Ungaria, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Moldova, Austria, Slovacia, Norvegia, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia. Prezenţele sale scenice au fost reprezentate de apariţii solistice sau parteneriate camerale alături de artiști importanți ai scenei muzicale româneşti precum violoncelistul Marin Cazacu, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoniştii Florin Croitoru, Diana Jipa, Rafael butaru şi Ştefan Horvath, sopranele Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Sorina Munteanu etc. În anul 2000, Ștefan Doniga a reprezentat România la Primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad, Bulgaria, unde a primit Medalia Festivalului şi a participat, de asemenea, în cadrul a numeroase transmisiuni directe realizate de către Radiodifuziunea Română, fiind invitat să realizeze imprimări speciale alături de Orchestra de Cameră Radio.
Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin – o imprimare realizată în concert la Ateneul Român şi difuzată în repetate rânduri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de către postul muzical de radio german WDR 3. Artisul român a imprimat în premieră mondială concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, înregistrări produse de către Institutul Olandez pentru Muzică și realizate alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflată sub conducerea dirijorului David Pocelijn. Discul a fost publicat de casa olandeză BRILLIANT CLASSICS şi lansat la nivel mondial pe 16 martie 2018. Acesta a primit cronici extrem de favorabile din partea a două dintre cele mai importante reviste muzicale din lume – “Gramophone” şi “American Record Guide” și a fost desemnat „Înregistrarea lunii mai 2018” de către publicația online MusicWeb International. Compact discul a fost inclus de departamentul PIANO CLASSICS în cadrul colecției „Russian Piano Concerts” alături de înregistrări semnate de Evgeny Kissin, Oxana Yablonova, Klara Wurtz. Activitatea discografică a lui Ştefan Doniga cuprinde, de asemenea, un CD dedicat creaţiei compozitorului timişorean Remus Georgescu pe care apare în premieră varianta integrală a Suitei a II-a pentru pian, un disc realizat impreună cu cvartetul slovaco-finlandez “Tangazzi” cuprinzând lucrări de Astor Piazzolla și un disc realizat împreună cu violonista Diana Jipa și dedicat creației lui Dinu Lipatti.
Alături de violonista Diana Jipa, Ștefan Doniga a susținut, numai în anul 2018, peste 40 de concerte și recitaluri în cadrul turneelor naționale „Un secol de muzică românească”, „Orchestra UNIREA leagă orașele Unirii” și „LIPATTI – compozitorul, înregistrări în premieră” – proiect care a cuprins, de asemenea, și înregistrarea în Studioul de Concerte MIHAIL JORA al Societății Române de Radiodifuziune a compact discului amintit anterior. Un al patrulea turneu național din anul 2018 a fost desfășurat în compania soliștilor, corului și orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical „ION DACIAN” din București cu proiectul DACIKA.
În domeniul muzical Ştefan Doniga desfăşoară o activitate amplă, alături de apariţiile scenice numărându-se realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru (deține un premiu pentru muzică de scenă), regie tehnică de operă, conceperea de scenarii de teatru şi balet (creator a două spectacole incluse în stagiunile 2012 -2103 și 2015-2016 ale TNOMID), traducerea şi publicarea de cărţi din domeniul artistic.